Rusija

Lavrov: Rusija će biti centar multipolarnog sveta, pritisci Zapada sve jači

Zapadne zemlje su usmerene protiv toga, vrše pritiske na svaku zemlju koja pokazuje samostalnost i prati svoje nacionalne interese, kazao je Lavrov
Lavrov: Rusija će biti centar multipolarnog sveta, pritisci Zapada sve jači© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Današnji događaji u svetu predstavljaju proces kretanja od dominacije Zapada ka pravednom multipolarnom svetu čiji će Rusija biti centar, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom brifinga.

"Zapadne zemlje su usmerene protiv toga, vrše pritiske na svaku zemlju koja pokazuje samostalnost i prati svoje nacionalne interese", kazao je Lavrov.

Govoreći o NATO, Lavrov je rekao da je Kina u doktrinarnim dokumentima NATO definisana kao njihov glavni izazov, dodajući da je hegemon zlatne milijarde to i sam priznao.

Rusija će nastojati da se Savet bezbednosti UN proširi i u njega ubace zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike kako bi se postigla daleka veća jednakost u svetu, kazao je.

Govoreći o ratnim zločinima rekao je da dokazi na osnovu kojih optužuju Rusiju nikada nisu predstavljeni, kazao je Lavrov.

"Što se tiče ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, malo je dokaza koje nam Zapad daje. Pitamo ih da svoje izjave potkrepe dokazima, ali to se ne dešava", kazao je.

Ponovio je da ni jedan problem na koji je Rusija ukazivala, a tiču se Sporazuma o žitu, nije rešen i zato ne vidi koji bi razlozi mogli da utiču na produženje Sporazuma.

"Bez obzira, eksport ruskog žita se nastavlja, Rusija prevazilazi sve prepreke koje je Zapad stvorio, i skoro pedeset miliona tona se šalje. Naši partneri neće stradati", rekao je.

Ali odnos koji Zapad ima prema Sporazumu o žitu je upitan, dodao je i kazao da je Rusiji nedavno pokazan dokument koji navodno dokazuje da rusko đubrivo i hrana ne potpadaju pod sankcije.

"Ali to je lažan dokument, svako ko se razume videće da nije verno istini", kazao je.

Što se tiče ukrajinskog dela Sporazuma, izvozi se samo ono žito koje ide u komercijalne svrhe, a ne ono namenjeno zemljama u razvoju, što je bila njegova prva namena koju je inicirao generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U slučaju izlaska iz Sporazuma o žitu, Rusija će snabdevati najsiromašnije zemlje žitom o svom trošku u onom obimu u kom je to potrebno, rekao je Lavrov.

O pokušaju pobune: Nismo dužni da se pravdamo

Govoreći o nedavnom pokušaju oružane pobune u Rusiji Lavrov je rekao da Rusija nije u obavezi da nikome ništa objašnjava u vezi sa tim i mogućim uticajem na procese u zemlji.

"Znate, mi nismo dužni nikome ništa da objašnjavamo, da dajemo bilo kakva uveravanja, ponašamo se transparentno, predsednik je govorio o ovoj temi, sve političke snage naše zemlje su govorile o ovoj temi. Ako neko na Zapadu ima sumnje, pa to su vaši problemi", rekao je ministar odgovarajući na pitanje zapadnog novinara da li je situacija u Rusiji stabilna u kontekstu nedavnog pokušaja pobune, i dodao da Ruska Federacija ozbiljno sumnja u adekvatnost mnogih zapadnih lidera.

"Rusija je uvek izlazila iz bilo kakvih nevolja, a ovo je glasnije od nevolje, teško je to nazvati, izašla je jača, jača", dodao je Lavrov.

"Sva deca iz Ukrajine mogu da se vrate"

Sva ukrajinska deca koja se nalaze u Rusiji mogu da se vrate svojim roditeljima, ako se roditelji pojave i predaju takav zahtev, kazao je ministar.

Moskva ne krije imena deca koja su evakuisana u Rusiju iz zone borbenih dejstava, kazao je Lavrov i dodao da su određena deca već našla utočište kod svojih rođaka.

"Više stotina ukrajinske dece smešteno je u porodice u Ruskoj Federaciji, ali ta deca nisu usvojena", kazao je.

Uskoro opširnije...

image