Rusija

Putin na samitu ŠOS-a: Protiv Rusije se vodi otvoreni hibridni rat

Predsednik Rusije je istakao da su mnoge zemlje naoružavali Ukrajinu kako bi naudili Rusiji
Putin na samitu ŠOS-a: Protiv Rusije se vodi otvoreni hibridni ratwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Rusija će kao i do sada nastaviti da se razvija i da se suprotstavlja zapadnim pritiscima, ruski narod je kao nikada do sada ujedinjen i zajednički je istupio protiv oružane vojne pobune, rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na samitu organizacije ŠOS.

"Hteo bih da se zahvalim liderima država članica ŠOS-a za to što su pružili podršku našoj državi za vreme meteža", dodao je on.

Predsednik Rusije je istakao da su mnoge zemlje naoružavale Ukrajinu kako bi naudile Rusiji.

"Dugo vremena, van naših granica, spoljne sile su od nama susedne države Ukrajine stvarale neprijateljsku državu, 'Antirusiju'. Osam godina su je snabdevali oružjem, odobravali agresiju nad civilnim stanovništvom Donbasa i na sve moguće načine se upuštali u podmetanje neonacističke ideologije. I sve to da bi se ugrozila bezbednost Rusije i kočio razvoj naše zemlje", rekao je Putin.

Protiv Rusije se danas vodi hibridni rat i uvode sankcije do sada neviđenih razmera, dodao je.

U isto vreme, predsednik Rusije se osvrnuo i na ekonomsku saradnju sa zemljama članicama organizacije.

Kako je naveo, trgovina sa državama ŠOS-a povećala se za trećinu, dok se u isto vreme više od 80 odsto plaćanja sa Narodnom Republikom Kinom danas odvija u nacionalnim valutama Kine i Rusije - juanima i rublji.

Pritom, trgovina Rusije sa državama članicama asocijacije prošle godine porasla za više od trećine, dostigavši rekordnih 263 milijarde dolara. Udeo ruske valute tokom 2022. godine iznosio je više od 40 odsto kada je reč o transakcijama unutar organizacije.

"Zalažemo se za prelazak na nacionalne valute u saradnji sa partnerima iz ŠOS-a", naglasio je i ruski lider.

"ŠOS je usmeren na zasnivanju mnogopolarnog sveta i suverenosti država. Naša organizacija je posvećena održavanju mira u svetu. To je više nego važno danas, kada se razvijaju ekonomski rizici koji mogu da dovedu do bezbednosnih pretnji", istakao je predsednik Rusije.

Geopolitičke protivrečnosti u svetu postaju sve akutnije, dolazi do degradacije bezbednosti, kazao je i napomenuo da ŠOS igra sve značajniju ulogu u međunarodnim poslovima, dajući realan doprinos očuvanju mira i stabilnosti, obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta država članica i jačanju veza među narodima.

"Ovo je posebno značajno u sadašnjim uslovima, kada geopolitičke protivrečnosti postaju sve akutnije. Nastavlja se degradacija međunarodnog bezbednosnog sistema. Rizici nove globalne ekonomske i finansijske krize rastu zbog nekontrolisanog gomilanja dugova u razvijenim zemljama, zbog socijalnog raslojavanja i rastućeg siromaštva širom sveta kao i zbog pogoršanja bezbednosti hrane i životne sredine", rekao je Putin.

Svi ovi problemi u svojoj ukupnosti, prema njegovim rečima, "dovode do primetnog povećanja konfliktnog potencijala".

Zbog toga je jedan od ključnih zadataka zajedničkih aktivnosti održavanje bezbednosti u državama učesnicama i ojačanje spoljnih granica organizacije, ukazao je.

Putin je podržao potpisivanje memoranduma o namerama Belorusije za pristupanje ŠOS-u i istakao da će ta zemlja, kao strateški i najbliži partner Rusije doprineti razvoju organizacije.

Prema rečima ruskog lidera, autoritet i uticaj organizacije i dalje jača, druge države i međunarodne strukture se sve više interesuju za njene aktivnosti, a mnoge od od njih nastoje da uspostave ravnopravan dijalog sa ŠOS i razmatraju mogućnost da joj se pridruže.

"Oni nam veruju, žele da budu prijatelji i da sarađuju sa nama", istakao je Putin.

Tradicionalno, ŠOS se fokusira na situaciju u Avganistanu, situaciju koja, nažalost, ne prestaje da bude napeta, ukazao je Putin.

"Prioritet ŠOS-a treba da ostane antiteror, borba protiv ekstremizma i verskog radikalizma, suzbijanje trgovine drogom i drugih vidova šverca, kao i borba protiv banditskih formacija", kazao je Putin i podsetio na ruski predlog da se regionalna antiteroristička struktura ŠOS-a transformiše u univerzalni centar koji bi bio odgovoran za reagovanje na čitav spektar bezbednosnih pretnji.

Prema rečima ruskog lidera, veoma je važna saradnja u kulturi, humanitarnim pitanjima, obrazovanju, nauci i turizmu, jer je tu najangažovanija omladina kroz Savet mladih ŠOS-a, javne i volonterske organizacije.

Pozvao je reprezentacije svih zemalja koje su učestvovale na samitu u ruski grad Jekaterinburg, gde će se u avgustu održati Međunarodni festival univerzitetskog sporta uz učešće sportista iz država ŠOS, kao i BRIKS-a i ZND.

Pozvao ih je i na Svetski festival mladih koji će se održati od 1. do 7. marta 2024. godine u Sočiju - najveći međunarodni događaj za mlade koji će okupiti više od 20.000 predstavnika iz preko 180 zemalja.

"Festival će otvoriti mogućnosti za uspostavljanje direktnih kontakata sa vršnjacima, neformalnu prijateljsku komunikaciju, oslobođenu ideoloških i političkih barijera, rasnih i verskih predrasuda, za komunikaciju koja ujedinjuje mlađe generacije oko ideja trajnog i održivog mira, prosperiteta i stvaranja", objasnio je.

image