Rusija

Peskov: Svi dronovi koji su jutros napali Moskvu su uništeni ili neutralisani

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je identifikovano, a zatim i uništeno pet dronova, za šta je, kako se navodi, odgovoran kijevski režim
Peskov: Svi dronovi koji su jutros napali Moskvu su uništeni ili neutralisaniwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Svi dronovi koji su napali Moskvu su uništeni ili neutralisani, to je apsolutna činjenica, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Ranije je Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je za javnost da je uz pomoć nekoliko ukrajinskih dronova danas pokušan napad na Moskovsku oblast, a napade su odbile snage PVO.

Kremlj, prema njegovim rečima, ne može profesionalno da govori o radu ruskog odbrambenog sistema i tome kako je sprečio današnje napade.

"Možemo samo da konstatujemo da su svi ovi dronovi ili uništeni ili neutralisani zahvaljujući radu tih sistema. To je apsolutno očigledna činjenica", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li Kremlj veruje da je bilo moguće povećati nivo bezbednosti prestonice.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je identifikovano, a zatim i uništeno pet dronova, za šta je, kako se navodi, odgovoran kijevski režim. Četiri su oborili PVO sistemi, dok je jedan oboren elektronskim putem. Ministarstvo potvrđuje da niko nije nastradao i da nisu registrovana nikakva oštećenja ni na jednom od objekata koji je bio u blizini.

MO RF je današnje akcije okarakterisalo kao pokušaj terorističkog napada.

Komentarišući vesti da je danas na aerodromu u Čečeniji pretučena novinarka Jelena Malašina, Peskov je potvrdio da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten o napadu na novinarku i advokata Aleksandra Nemova.

Incident je veoma ozbiljan i zahteva konkretne mere, kazao je Peskov i potvrdio da se ovim pitanjem bavi komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova.

Kako je javila kancelarija ruskog ombudsmena, neidentifikovana lica su na aerodromu napala i pretukla dopisnicu "Nove gazete" Jelenu Milašinu i advokata Zareme Musajeve Aleksandra Nemova, koji su došli da čuju presudu.

Novinarki je, kako navodi "Novaja gazeta", dijagnostikovana zatvorena kraniocerebralna povreda, slomljeni su joj prsti. Žrtve su, u pratnji komesara za ljudska prava u Čečeniji, prebačene u bolnicu u Beslanu.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su akcije snaga bezbednosti sprovedene u skladu sa ruskim zakonodavstvom.

image