Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Nema osnova za produženje Sporazuma o žitu

Ruska Federacija čini sve što je potrebno da plovila koja učestvuju u Crnomorskoj inicijativi mogu da izvrše misiju i izlaze na Crno more pre termina
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Nema osnova za produženje Sporazuma o žituwww.globallookpress.com © Martin Schutt/dpa

Nema osnova za dalji nastavak Sporazuma o žitu, koji ističe 17. jula, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Pod ovim uslovima, očigledno je da nema osnova za dalji nastavak Crnomorske inicijative, koja ističe 17. jula. Istovremeno, ruska strana nastavlja da savesno i odgovorno pristupa svojim obavezama kao potpisnica sporazuma i čini neophodne napore u strogom skladu sa poslovnikom, kako bi sva plovila koja učestvuju u njemu mogla uspešno da završe svoju misiju i napuste Crno more pre termina", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je memorandum Rusije i UN dizajniran na tri godine i da ne zahteva posebne odluke o produženju.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma.

Drugi deo, memorandum Rusija-UN, koji je predviđen na tri godine, uključuje deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, dok je među glavnim zadacima bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, restauracija cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera. 

Moskva je istakla da ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden.

image