Rusija

Peskov: Postaje opasno, Kijev može da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearki

Rusija preduzima sve mere kako bi stala na put opasnosti koja preti stanici, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Postaje opasno, Kijev može da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearkiwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Postoji velika pretnja da će Kijev da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a posledice mogu da budu katastroaflne, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"Situacija je prilično napeta. Pretnja da će kijevski režim da izvede sabotažu je velika, a posledice mogu da budu katastrofalne", rekao je on.

Ukrajinske vlasti su pokazale da ni od čega ne zaziru, kazao je Peskov i podsetio da su nedavno digle u vazduh Kahovsku hidroelektranu, zbog čega je došlo do pucanja brane i katastrofalnih posledica u regionu.

Rusija preduzima sve mere kako bi stala na put opasnosti koja preti Zaporoškoj nuklearki, naglasio je.

Savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renat Karča je dan ranije upozorio da će u noći 5. jula Ukrajina da napadne nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza.

Zbog toga su Telegram kanali od jutros preplavljeni porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmeštanja tehnike ili ljudstva.

Nema osnova za produženje Sporazuma o žitu

Još nema osnova za produženje Sporazuma o žitu, ali još ima vremena, još uvek može da se primeni deo sporazuma koji se odnosi na Rusiju, kazao je Peskov i dodao da će Moskva svoju odluku da objavi blagovremeno.

"Do sada, nije završen deo sporazuma koji se odnosi na Rusiju i, shodno tome, u ovom trenutku, nažalost, nema osnova za produženje Sporazuma", rekao je Peskov.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma.

Drugi deo, memorandum Rusija-UN, koji je predviđen na tri godine, uključuje deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, dok je među glavnim zadacima bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, restauracija cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera.

Moskva je istakla da ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden.

image