Rusija

Zaharova: Kijev planira teroristički napad na Zaporošku nuklearku

Nema te tačke na planeti koja neće osetiti posledice katastrofe, radijacija će uticati na sve - vazduh, vodu i hranu, upozorila je ruska zvaničnica
Zaharova: Kijev planira teroristički napad na Zaporošku nuklearkuwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Američke i britanske vlasti ne vide za sebe direktnu opasnost i zato odobravaju kijevskom režimu da izvede teroristički napad na zaporošku nuklearnu elektranu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio "Sputnjik".

Ukrajina, prema njenim rečima, planira teroristički napad na nuklearku, i ako do toga dođe posledice će osetiti ceo svet.

"Nema te tačke na planeti koju to neće dotaći, i atmosfera, i svetski okean i poljoprivredni proizvodi. Ako se zaista dogodi, to će uticati na sve - vazduh, vodu i hranu. A želja Zelenskog da taj faktor iskoristi u svoje ekstremističke i terorističke svrhe je očigledna", naglasila je Zaharova.

"Zelenski će izvršiti teroristički napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju. Tako treba da se kaže, jer je to istina. Već mesecima je granatiraju. I nije ona slučajno gađana. Nisu tamo naznačili metu iz neznanja, već zbog detaljno isplanirane taktike. Rusija o tome odavno govori, upozorava na nuklearni ekstremizam režima Zelenskog", rekla je i dodala da je ukrajinski predsednik izabrao najbolju metodu kako bi držao ceo svet kao taoce.

"SAD i Britanija veruju da su daleko, da, ako se nešto desi, neće doći do njih. Iz neznanja veruju da imaju posebne, individualne dozimetre i gas maske, možda unikatne bunkere, i da ih posledice neće stići", ocenila je i podsetila da su se u vreme pandemije i bogati, i siromašni, i zdravi, i bolesni našli u istoj situaciji.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da postoji velika pretnja da će Kijev da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a posledice mogu da budu katastrofalne.

Savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renat Karča je dan ranije upozorio da će u noći 5. jula Ukrajina da napadne nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza.

Zbog toga su Telegram kanali od jutros preplavljeni porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmeštanja tehnike ili ljudstva.

image