Rusija

Sad je ruska: Rusi "uhvatili" britansku raketu "storm šedou" (VIDEO)

Izvlačenje rakete koja ima najveći domet od svih do sada isporučenih Ukrajini je trajalo dva dana
Sad je ruska: Rusi "uhvatili" britansku raketu "storm šedou" (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ruska vojska iz sastava dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komanda jedinice "Carski vukovi" izvukla je sa linije fronta skoro neoštećenu britansku krstareću raketu "storm šedou", rekao je Dmitrij Rogozin, načelnik Vojno-tehničkog centra "Carski vukovi".

"Drago mi je da je to uradila naša jedinica. Sada će naša protivvazdušna odbrana lakše da obara ove rakete i one će postepeno da postanu beskorisne", rekao je Rogozin.

Britansku raketu, koja je u ruke ruskih vojnika došla gotovo neoštećena, sada proučavaju ruski specijalisti, prenose "RIA Novosti".

"Samo je delimično uništena – vrlo zgodno je pala. Naši stručnjaci su raketu podelili na nekoliko delova na licu mesta. Odvojeni su eksplozivni i kumulativni deo, deo kojim se upravlja i krila", objasnio je Rogozin.

Proučavanje dizajna i punjenja rakete, kojim se sada bave ruski stručnjaci, će omogućiti ruskoj odbrambenoj industriji da pronađe najefikasnije načine da se izbori sa britanskom raketom.

Izvlačenje rakete koja ima najveći domet od svih do sada isporučenih Ukrajini je trajalo dva dana, ukrajinska vojska je pokušala da spreči rusku da uzme svoj trofej.

"Radio je GPS koji je mogao da navodi neprijateljsku grupu koja je tražila raketu. Uprkos činjenici da smo je oborili, naši borci zbog rakete praktično nisu spavali. Sve vreme smo menjali položaje, čak smo se i borili za nju", rekao je i objasnio da je neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa pokušala da presretne rusko vozilo sa raketom.

Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo je Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa "storm šedou", uoči dugo najavljivane ofanzive.

London je dobio potvrdu Kijeva da će rakete biti korišćene samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine". Međutim, uprkos lažnim obećanjima, Oružane snage Ukrajine izvele su nekoliko udara ovim projektilima na Lugansk.

image