Rusija

Antonov: Zelenski vuče celu planetu u pakao

Zapadne vladajuće elite treba da shvate da, zbog neuspeha na bojnom polju, Kijev želi da stvori razloge zbog kojih bi NATO rasporedio svoj kontingent u Ukrajini, a regionalni sukob bi prerastao u Treći svetski rat, naglasio je ruski diplomata
Antonov: Zelenski vuče celu planetu u pakao© Tanjug/AP Photo, File

Suočen sa neuspehom na bojnom polju, ukrajinski predsednik pokušava da uvuče NATO u sukob, optužujući lažno Rusiju da planira napad na najveću nuklearnu elektranu u Evropi, izjavio je u četvrtak ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Novinari nastavljaju da se pretvaraju da ne primećuju očigledno, od početka Specijalne vojne operacije sve optužbe režima Zelenskog protiv nas ispostavile su se kao diverzantske operacije samog Kijeva", rekao je Antonov za "Njuzvik".

Međutim, sada je u igri mnogo veći ulog naglasio je diplomata i dodao da je nuklearna bezbednost Evrope ugrožena.

Izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je Rusija postavila eksplozive u Zaporoškoj nuklearki su, prema rečima Antonova, apsurdne, jer nema smisla da Rusija namerava da ošteti objekat koju kontroliše od marta prošle godine.

Kijevski režim koristi zločinačke namere kako bi skrenuo pažnju sa "neuspele kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, u koju je Zapad uložio ogromna sredstva", i zato lažno optužuje Rusiju i to uoči NATO samita u Vilnjusu.

"Zapadne vladajuće elite treba da shvate da, zbog neuspeha na bojnom polju, Kijev želi da stvori razloge zbog kojih bi NATO rasporedio svoj kontingent u Ukrajini, a regionalni sukob bi prerastao u Treći svetski rat", siguran je ruski diplomata.

Rusija poziva mentore kijevskog režima da preuzmu odgovornost i utiču na Ukrajinu, kako bi se izbegla katastrofa velikih razmera, naglasio je i dodao da američki i evropski građani nisu spremni da marširaju u pakao u koji vlada Zelenskog uvlači celu planetu.

Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), čiji članovi se nalaze u Zaporoškoj nuklearki, potvrdila je da nije pronašla nikakve tragove mina ili eksploziva, kako je Kijev prvobitno tvrdio – ni na krovovima zgrada reaktora.

Posmatračka misija IAEA bila je raspoređena u nuklearki još u septembru 2022. godine. Pre toga, stanica i teritorija oko nje je više puta bila meta ukrajinske artiljerije, što je Kijev u jednom trenutku priznao.

Neposredno pre dolaska misije IAEA, ukrajinska vojska je pokušala da zauzme objekat, ali ih je ruska vojska odbila. Rusija je UN pružila dokaze o ukrajinskim napadima, ali su tamo odbili da ikome pripisuju krivicu.

Amerika lažno optužuje

Izjave Pentagona da ruske oružane snage navodno remete američke napore u borbi protiv terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici nemaju nikakve veze sa zdravim razumom, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu, prenosi TASS.

Napadi na visokoprofesionalne postupke ruske vojske u Siriji, prema njegovim rečima, ponekad prevazilaze granicu pristojnosti.

"Namerno skreću pažnju sa činjenice da Amerikanci svakodnevno krše pravila bezbednosti letenja nad sirijskim nebom", rekao je ruski diplomata i podsetio da se američki vojnici, za razliku od ruskih, nalaze u Arapskoj Republici suprotno normama međunarodnog prava.

Oni, pod izgovorom borbe protiv terorizma, zapravo okupiraju određene zemlje, objasnio je Antonov.

Politika SAD prema Siriji nosi destruktivan karakter; ne samo da remeti stabilizaciju situacije i obnavljanje teritorijalnog integriteta Sirije, već negativno utiče na situaciju na celom Bliskom istoku, naglasio je.

image