Rusija

Moskva ne odustaje: Nova sednica UN o sabotaži Severnog toka

Zadaćemo još jedan udarac mišljenju zapadnjaka da se istrazi ovog zločina posvećuje dovoljno pažnje u Danskoj, Nemačkoj i Švedskoj, kao i da nisu potrebni međunarodni napori da se pronađu počinioci, poručio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski
Moskva ne odustaje: Nova sednica UN o sabotaži Severnog tokawww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Ruska delegacija zatražila je otvoren sastanak Saveta bezbednosti UN 11. jula na temu sabotaže Severnog toka 1 i 2, saopštio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.

"Zatražili smo novi otvoreni sastanak Saveta bezbednosti UN o eksploziji Severnog toka u vazduh. Zadaćemo još jedan udarac mišljenju zapadnjaka da se istrazi ovog zločina posvećuje dovoljno pažnje u Danskoj, Nemačkoj i Švedskoj,kao i da nisu potrebni međunarodni napori da se pronađu počinioci", napisao je Poljanski na Telegramu.

Ruski diplomata je dodao da je takođe Rusija zatražila od "britanskog predsedništva da pozove na izveštaj predstavnike tri zemlje - Danske, Nemačke i Švedske, koje vode istrage o sabotaži na gasovodima". 

"Da vidimo da li će se naši protivnici odlučiti na ovaj potez: očekivanja izveštaja o tri nacionalne istrage među zemljama članicama UN rastu", naveo je.

Poljanski je naglasio da će ruska strana pozvati "nekoliko zanimljivih nepristrasnih govornika".

Naime, Rusija je i prošlog meseca zatražila da se Savet bezbednosti UN sastane kako bi razgovarao o sabotažama na gasovodima Severni tok 1 i 2-

Poljanski je tada rekao da će se skrenuti pažnja da "ni danske, ni nemačke ni švedske vlasti ne dostavljaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o napretku istrage, dok su turistička putovanja zapravo krenula na mesto sabotaže".

On je dodao da Rusija nije zadovoljna "praznim uveravanjima" da su istrage u toku.

image