Rusija

Nariškin: Stejt department je postao smrdljiva deponija, pokušavaju da utiču na našu omladinu

Vašington izdao naredbu da američki mediji usade u svest građana Rusije pogrešne ideje da će "svetla budućnost" nastupiti kada se u Rusiji smeni vlast i dođe do oružane pobune
Nariškin: Stejt department je postao smrdljiva deponija, pokušavaju da utiču na našu omladinuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Rusija žali zbog toga što se Stejt department, pod rukovodstvom Entonija Blinkena i Viktorije Nuland, od jedne "trezvene i racionalne" strukture pretvorio u "smrdljivu deponiju informacionog smeća", koje određuje svojim medijima šta da plasiraju, rekao je danas Sergej Nariškin, direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije. 

"Prema podacima spoljnoobaveštajne službe, Stejt department je u junu izdao uputstva velikim telekomunikacionim holdinzima kao što su 'AT&T', 'Komkast korporejšn', 'Grejem medija grup', 'Neš holdings', 'Njuzvik pablišing' i 'Njujork tajms kompani' da lažno predstavljaju događaje u Rusiji i oko nje". 

"U suštini, američko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od medija koji su nekada imali ugled da u svest građana Rusije usade ideju o tome da je neophodno boriti se protiv vlasti silom, sve do oružane pobune", rekao je Nariškin.

U tom cilju, precizirao je, koriste se takvi narativi kao što su tvrdnje da je ruska država, navodno, slaba i da nije u stanju da zaštiti svoju teritoriju, a plasiraju se i poruke da je ruski poraz u sukobu sa Zapadom neizbežan. Poseban akcenat stavljen je na omladinu, koju je potrebno ubediti da je svrgavanje aktuelne vlasti u Rusiji preduslov da u zemlji nastupi "svetla budućnost".

Za razliku od pravih heroja, Amerikanci bi da se mladi Rusi ugledaju na "odbegle izdajnike" i one državljane Rusije koji učestvuju u diverzijama i terorističkim napadima na ruske vojnike i civile. Američkim novinarima "preporučuju" da od takvih pojedinaca formiraju pozitivne likove, pa čak i heroje, rekao je Nariškin. 

Direktor ruske spoljnoobaveštajne službe zaključuje da su američki mediji u potpunosti potčinjeni američkoj administraciji i da su postali "poslušan instrument spoljnopolitičke borbe", što je tužno.

image