Rusija

Antonov o Samitu u Vilnjusu: Klizimo ka najnepovoljnijem ishodu u sukobu Rusija-NATO

SAD pripremaju svet za usvajanje antiruskih odluka na samitu NATO, kaže ruski ambasador u Vašingtonu
Antonov o Samitu u Vilnjusu: Klizimo ka najnepovoljnijem ishodu u sukobu Rusija-NATOwww.globallookpress.com © State Duma of Russian Federation/Twitter.com

Sjedinjene Države čine sve da pripreme javno mnjenje za odobravanje antiruskih odluka koje bi mogle biti donete tokom samita NATO-a u Vilnjusu, koji počinje danas, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi TASS.

"Uoči samita NATO-a, atmosfera na američkom medijskom polju postala je maksimalno napeta. Sve se radi kako bi se lokalno javno mnjenje pripremilo za odobravanje bilo kakvih antiruskih odluka koje budu donete u Vilnjusu u narednom periodu. Situacija i dalje klizi ka najnepovoljnijem ishodu u konfrontaciji Ruske Federacije i država Alijanse", kazao je Antonov.

Prema njegovim rečima, potezi zapadnih zemalja stvaraju sve nepremostivije prepreke na putu izlaska iz najteže vojno-političke krize, sa najvećim posledicama po međunarodnu bezbednost.

Antonov je skrenuo pažnju na dvojne standarde i cinizam pristupa američke administracije sukobu u Ukrajini.

"SAD su dugo pokazivale ravnodušnost prema onome što se dešava u Donbasu, nisu primetili ubistva građana u Domu sindikata u Odesi. Uvele su sankcije za nepostojeće grehe Ruske Federacije. Zagovarale su visoke standarde ljudskih prava u javnosti, govoreći o zabrani upotrebe nehumanog oružja, a sada i sami bacaju kasetnu municiju u ambis ukrajinske krize. Pritom se ni na koji način ne pravdaju, već glasno ponavaljaju – neophodna je pobeda nad Rusima", naglasio je ruski ambasador.

Vašingtonsko zataškavanje ukrajinskog napada na Krimski most - iskrena antiruska pozicija

Ruski diplomata se osvrnuo na odbijanje porptarola Stejt departmenta Metjua Milera koji na brifingu nije želeo da prokomentariše priznanje ukrajinske strane da stoji iza napada na Krimski most u oktobru 2022, ocenivši takav potez kao primer iskrene antiruske pozicije.

"Stejt department je uvek odbijao da razgovara o napadu na Krimski most. Sada se njegov sekretar za štampu pozvao na nedostatak informacija o ovom pitanju u Ministarstvu spoljnih poslova. Ovo je jasan primer iskrene antiruske pozicije, gde se istina ne ceni ni za peni, a u centru svih napora je nanošenje maksimalne štete prestižu i autoritetu Rusije u ime obezbeđivanja njenog strateškog poraza", istakao je.

Ranije je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar priznala da odgovornost za sabotažu Krimskog mosta u jesen 2022. godine snose vlasti Kijeva. 

"273. dan otkako smo izveli prvi napad na Krimski most kako bismo poremetili logistiku Rusa", ​​napisala je Maljar na Telegramu.

image