Rusija

Šojgu: Znamo da Kijev pravi "prljavu bombu"

Ruski ministar odbrane poručio da Moskva zna da je Ukrajina spremna da na svojoj teritoriji postavi nuklearno oružje zemalja NATO-a
Šojgu: Znamo da Kijev pravi "prljavu bombu"www.globallookpress.com © MFA Russia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas, na sastanku zajedničkog odbora vojnih resora Rusije i Belorusije, da Moskva ima saznanja o pokušajima Kijeva da napravi "prljavu bombu" kao i spremnosti da na svojoj teritoriji postavi nuklearno oružje zemalja NATO-a.

"SAD i evropske zemlje prkosno ucenjuju kijevski režim, posebno oko provokacije Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutna situacija najviše odgovara tim pomenutim zemljama", rekao je Šojgu.

Ugroženi saveznici Rusije, pre svega Belorusija

Ruski ministar odbrane je naglasio da nagomilavanje NATO snaga na istoku ugrožava saveznike Ruske Federacije, pre svega Belorusiju.

"Na udaru će biti i naši saveznici, pre svega, bratska Republika Belorusija", precizirao je Šojgu.

U kontekstu nagomilavanja NATO snaga, Šojgu je dodao da je prioritetan zadatak obezbeđivanje bezbednosti unije Rusije i Belorusije.

"Republika Belorusija je bila i ostala naš najbliži sused, lojalan saveznik i pouzdan partner. Ovo je posebno važno danas, kada tenzije ubrzano rastu u svetu, kada se razaraju temelji strateške stabilnosti i opada uloga međunarodnih institucija, a sukob Zapada i Rusije se zaoštrava", naglasio je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, trenutno se najviše pažnje posvećuje obuci trupa i unapređenju njihovih borbenih sposobnosti.

"Redovno sprovodimo zajedničke operativne i borbene obuke, uključujući i one u okviru međunarodnih organizacija ODKB, ZND i ŠOS. Usvojena je zajednička vojna doktrina, u toku je zajedničko vojno planiranje, funkcionisanje regionalne grupacije trupa, kao i jedinstven sistem PVO", precizirao je Šojgu.

Takođe, u skladu sa odlukom predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, od 22. oktobra na teritoriji Belorusije održava se borbena koordinacija formacija i vojnih jedinica regionalne grupe.

NATO stvara sistem kolektivne odbrane u blizini ruskih granica

"Alijansa namerava da pređe sa 'obuzdavanja Rusije putem stalnog prisustva' na stvaranje celovitog sistema kolektivne odbrane na istočnom krilu, u blizini naših granica", rekao je ruski ministar.

Šojgu je podsetio da je krajem juna, na samitu u Madridu, NATO usvojio novi strateški koncept za blok, gde je Moskva nazvana "glavnim izvorom bezbednosnih pretnji".

Napomenuo je da je u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i u baltičkim državama, Alijansa rasporedila oružane formacije zemalja iz drugih regiona. Osim toga, nove multinacionalne bataljonske taktičke grupe stvaraju se u Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Zbog ovih akcija, broj pripadnika NATO grupacija je od februara 2022. porastao dva i po puta i sada broji više od 30.000 ljudi. Istovremeno, snage Alijanse u regionu mogu dodatno da se uvećaju u bliskoj budućnosti.

Glavni cilj uništenje ekonomije 

Prema rečima Šojgua, SAD i njihovi saveznici ciljano rade protiv Moskve.

"Glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada, naravno, jeste Rusija: uništenje ekonomije, vojnog potencijala, lišavanje mogućnosti da vodi samostalnu spoljnu politiku", objasnio je Šojgu.

On je napomenuo da "sadašnja situacija najviše odgovara SAD i da Vašington nastoji da iskoristi svetske probleme kako bi održao globalno liderstvo i maksimalno oslabio druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi".

image