Rusija

Šojgu izvestio Putina: 82.000 mobilisanih već upućeno na front

Predsednik Rusije sastao se sa ministrom odbrane i razgovarao o delimičnoj mobilizaciji
Šojgu izvestio Putina: 82.000 mobilisanih već upućeno na frontwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u podmoskovskoj predsedničkoj rezidenciji "Novo-Ogarjevo" i razgovarao o delimičnoj mobilizaciji u Ruskoj Federaciji.

Ministar odbrane preneo je ruskom lideru da je u zonu specijalne operacije do sada poslato 82.000 mobilisanih vojnika i da je problem snabdevanja mobilisanih rešen.

Delimična mobilizacija objavljena je u Ruskoj Federaciji Putinovim ukazom od 21. septembra. Kako je rekao Šojgu, 300.000 pripadnika rezervnog sastava podleže regrutaciji.

"Danas je završeno otpremanje građana pozvanih na mobilizaciju. Zadatak koji ste postavili, mobilizacija 300 hiljada ljudi, je završen. Nisu planirani nikakvi dodatni zadaci", zaključio je Šojgu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dodao je da se 218.000 mobilisanih nalazi na poligonima i u procesu borbene koordinacije.

"Trenutno 218.000 ljudi unapređuje svoju obuku u posadama", rekao je Šojgu na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Pozvano je i poslato u trupe više od 1.300 predstavnika izvršne vlasti, više od 27.000 preduzetnika i 13.000 građana. Oni su, ne čekajući pozive, izrazili želju da ispune svoju dužnost i raspoređeni su u trupe kao dobrovoljci", precizirao je ministar, dodavši da je prosečna starost mobilisanih 35 godin.

Dodao je i da će svi koji učestvuju u borbenim operacijama u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini dobiti status veterana.

Ruski predsednik je poručio da je sada glavni zadatak da svi oni koji su mobilisani prođu svu neophodnu obuku i da dobiju kompletnu opremu.

„Želim da se zahvalim svima koji su pristupili Oružanim snagama. Želim da im se zahvalim na odanosti dužnosti, na patriotizmu, na čvrstoj rešenosti da brane našu zemlju, našu Rusiju, a samim tim i svoj dom, svoju porodicu, naše građane, naše ljudi. Sada je najvažnije da se oni pripreme i da dobiju svu neophodnu opremu kako bi se osećali sigurno ukoliko bude potrebe da učestvuju u neposrednim borbama“, istakao je Putin i dodao da se na front mogu slati isključivo dobro pripremljeni borci.

Putin je ocenio da su greške bile neminovne jer mobilizacija odavno nije sprovedena u Rusiji. 

"I sami ste primetili da je u prvoj fazi bilo određenih problema, poteškoća. To je bilo neizbežno, imajući u vidu da se ovakvi događaji u našoj zemlji odavno nisu održali", rekao je Putin i predložio modernizaciju sistema vojnih registara.

image
VV inauguration
banner