Rusija

Šojgu: Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika i 3.000 vojne opreme od početka kontraofanzive

Rusija bi mogla da bude prinuđena da upotrebi kasetnu municiju protiv Ukrajine, naveo je ruski ministar odbrane
Šojgu: Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika i 3.000 vojne opreme od početka kontraofanzivewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Ako SAD isporuče kasetnu municiju Ukrajini, ruske trupe će biti prinuđene da koriste slična sredstva protiv Oružanih snaga Ukrajine kao odgovor, a sve ovo samo će produžiti konflikt, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je upozorio da Moskva vrlo dobro razume kakvu opasnost predstavljaju kasetne bombe za lokalno stanovništvo, te se stoga do sada uzdržavala i nije ih primenjivala. Ujedno, naglasio je da u Rusiji postoji ogromna količina kasetne municije, koja je mnogo efikasnija od one koja dolazi iz SAD.

On se osvrnuo i na dosadašnje gubitke ukrajinske strane i istakao da su Ukrajinci od početka kontraofanzive izgubili više od 26.000 vojnika i tri hiljade komada različitog naoružanja.

Pored toga, ruska vojska je uništila više od 1.200 oklopnih vozila, uključujući:

  • 17 nemačkih tenkova "leopard";
  • 12 američkih "bredlija";
  • pet francuskih AMKS tenkova na točkovima

Prema rečima šefa Ministarstva odbrane, kijevsko rukovodstvo je toliko razbuktalo i zagrejalo temu ofanzive da je "trećina sveta čekala početak samita NATO-a u Viljnusu 11. jula", ali ukrajinska vojska, uprkos svemu tome, još nije registrovala napredak ni u jednom od pravaca na frontu.

Šojgu je još dodao da zapadne obaveštajne službe prepoznaju visoku efikasnost odbrane Oružanih snaga Rusije, kao i brzo reagovanje njenih komandanata i veliku izdržljivost ruskih vojnika.

Znatno povećana proizvodnja oružja

Ministar je ujedno prokomentarisao i činjenicu da se ubrzano radi na proizvodnji novog oružja i municije u zemlji i u tom kontekstu izdvojio da je Rusija ove godine povećala kupovinu municije deset puta, dok je kupovina oružja i vojne tehnike za isti period porasla više od pet puta.

Isporuka dronova "Orlan" uvećana je 53 puta, helikoptera Ka-52 dva puta, a helikoptera Mi-28 - tri puta.

Šojgu obišao preduzeća u Tatarstanu

Šojgu je u poseti Centralnom vojnom okrugu proveravao sprovođenje državne porudžbine u preduzećima koja se nalaze u Tatarstanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenele su "RIA Novosti".

Zajedno sa predsednikom republike Tatarstan Rustamom Minihanovim, on je posetio kompaniju "Remdizel", koji se bavi remontom i modernizacijom, ugradnjom i montažom naoružanja i vojne opreme, kao i fabriku automobila "Kamaz".

Ministar je na "Remdizelu" pregledao različite modele oklopnih vozila, kamione "kamaz" sa oklopnom kabinom, specijalno medicinsko vozilo "Linza" i liniju za modernizaciju oklopnih transportera MT-LB.

"Sve ide po planu, nešto se realizuje pre roka. Ako postoji prilika, moramo da pojačamo tempo", rekao je Šojgu tokom posete "Remdizelu".

"Razgledali smo proizvodne pogone. Želeo bih da se zahvalim 'Kamazu' i onima koji rade ovde, a rade prilično efikasno i energično", istakao je on na sastanku u "kamazu".

Nakon obilaska radionica "kamaza", ministar je rekao da fabrika "u mnogo čemu" radi ispred roka za ispunjavanje porudžbina države.

"Postoji potreba za ovim vozilima i njihovim održavanjem", naglasio je Šojgu, napominjući ulogu specijalnih vojnih vozila u vojnoj operaciji u Ukrajini. "Kamaz" proizvodi kamione sa povećanom oklopnom zaštitom za vojsku.

Šojgu je na sastanku razmotrio formiranje radne grupe ministarstva i kompanije"kamaz" radi organizacije održavanja vozila u zoni SVO.

On je takođe naveo da je Ministarstvo odbrane zainteresovano i za modernizaciju flote oklopnih transportera MT-LB.

"Moramo da napravimo moderniji automobil. Sada smo angažovani na tome da prilično aktivno obnavljamo stari vozni park iz sovjetskih vremena, radimo to efikasno i brzo", rekao je ministar.

Ispunjavanje državnih narudžbina od strane preduzeća iz Tatarstana, Minihanov je nazvao "najvažnijim državnim zadatkom".

U glavnom gradu Tatarstana, Šojgu i Minihanov su posetili i Kazanjsku fabriku helikoptera, gde su upoznati sa proizvodnjom lakih helikoptera Ansat i raznim modifikacijama vojnog transportnog helikoptera Mi-8.

image