Rusija

Uprkos sankcijama: Ruska poljoprivredna banka se vraća u SVIFT bankarski sistem?

"Rojters" prenosi da je u pitanju pokušaj da se spasi Crnomorski sporazum o žitu
Uprkos sankcijama: Ruska poljoprivredna banka se vraća u SVIFT bankarski sistem?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Evropska unija razmatra da obnovi povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa globalnom finansijskom mrežom SVIFT iako se nalazi pod sankcijama.

"Rojters" prenosi da je u pitanju pokušaj da se spasi Crnomorski sporazum o žitu. Ljudi upoznati sa prilikama, rekli su da bi evropski blok mogao ponovo da poveže podružnicu "Rosselkhozbank", velikog ruskog poljoprivrednog zajmodavca specijalizovanog za pozajmice žitarica i đubriva.

Prema izveštajima, plan je predložila Moskva kroz neuspešne pregovore UN.

Agencija podseća da je "Rosselkhozbank" isključena iz SVIFT-a zbog zapadnih sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom.

Ponovno povezivanje bilo je među uslovima Moskve da produži ugovor o izvozu ukrajinskog i ruskog žita, formalno poznat kao Crnomorska inicijativa za žito. Aranžman su prvobitno posredovale UN i Turska i potpisan je u julu 2022, ali bi trebalo da istekne 18. jula.

Moskva je prošle nedelje saopštila da ne vidi osnov za produženje sporazuma jer ne ispunjava ciljeve usmeravanja žita ka siromašnim zemljama, kao i zbog toga što obaveze prema Rusiji nisu ispunjene.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Moskva pristane da produži ugovor o žitu u zamenu za delimičan pristup SVIFT-u.

Gutereš je navodno odgovorio Moskvi da produži sporazum na nekoliko meseci, kako bi Briselu dali vremena za akciju.

image