Rusija

Putin: Rusija će produžiti Sporazum o žitu tek kada budu ispunjena obećanja koja su joj data (VIDEO)

Zapadni tenkovi gore bolje od sovjetskih, kazao je ruski predsednik
Putin: Rusija će produžiti Sporazum o žitu tek kada budu ispunjena obećanja koja su joj data (VIDEO)© TANJUG/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Rusija će još razmisliti o produženju Sporazuma o žitu, za to ima još nekoliko dana, rekao je danas predsednik Vladimir Putin.

"Možemo da suspendujemo naše učešće u ovom sporazumu. I ako svi još jednom kažu da će sva obećanja koja su nam data biti ispunjena, dobro, neka ispune ta obećanja i mi ćemo mu se odmah pridružiti, ponovo", precizirao je ruski lider.

Predsednik je podsetio da Rusija do sada nije dobila ništa po ovim sporazumima nazvavši celu situaciju "jednostranom igrom".

Zapadni tenkovi gore bolje od sovjetskih

Putin je kazao da se ukrajinski vojnici plaše da koriste zapadne tenkove, jer su oni "prioritetna meta ruske vojske".

"Ukrajinski vojnici često odbijaju i da uđu u ove zapadne tenkove, jer su oni prioritetna meta za naše momke. Ovo je neprijatna okolnost. Gore kao i svi drugi, čak i bolje od ostalih poznatih T-72 sovjetske proizvodnje", izjavio je ruski lider za kanal "Rusija 24" i dodao da je od 4. juna ruska vojska uništila 311 tenkova Oružanih snaga Ukrajine i da je najmanje trećina vojne opreme zapadne proizvodnje.

Ruski predsednik je istakao da članstvo Ukrajine u NATO neće poboljšati bezbednost te države, dodavši da to stvara pretnje po Rusiju i da je jedan od razloga za sprovođenje Specijalne vojne operacije u Ukrajini težnja kijevskog režima ka članstvu u Alijansi. 

"Članstvo u NATO-u neće povećati bezbednost same Ukrajine, nego će svet učiniti mnogo ranjivijim i dovesti do dodatnih tenzija u međunarodnoj areni", precizirao je.

Isporuke novog naoružanja pogoršaće situaciju za Kijev

Isporuke novog naoružanja Kijevu samo će pogoršati situaciju za Ukrajinu i rasplamsati sukob, naveo je Putin.

"Sa stanovišta moguće promene na bojnom polju, snabdevanje novim naoružanjem neće doneti ništa, samo će pogoršati situaciju. Štaviše, pogoršaće ukrajinsku stranu i dodatno podstaći sukob. Ako je neko zainteresovan za ovo, a očigledno ima takvih, onda je ovo najbolji način da se realizuje ovaj zadatak. Dodatno podstaći sukob - isporučiti novo oružje", objasnio je.

Ukrajina ima pravo da osigura bezbednost

Ruski predsednik je kazao da Ukrajina ima pravo da osigura svoju bezbednost, ali ne da pogorša bezbednost drugih zemalja.

"Već smo mnogo puta rekli da svaka država ima pravo da osigura svoju bezbednost i da ima pravo da izabere način za postizanje ovog cilja koji smatra najispravnijim za sebe. Postoji samo jedno ograničenje. To je činjenica da, dok se postiže bezbednost jedne zemlje, ne bi trebalo da postoji pretnja drugoj zemlji", precizirao je Putin.

image