Rusija

Moskva: Kijev počinio teroristički napad na Krimski most, proveravamo umešanost Zapada

Ukoliko se otkrije da su dronovi kojima je napadnut most zapadnog porekla ili da su zapadne zemlje umešane u izvođenje ove operacije, to će potvrditi njihovo saučesništvo u terorističkim aktivnostima kijevskog režima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Moskva: Kijev počinio teroristički napad na Krimski most, proveravamo umešanost Zapada© СК РФ / РИА Новости

Političko rukovodstvo Ukrajine i njihove specijalne službe počinili su jutros teroristički napad na Krimski most, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Most je napadnut sa dva ukrajinska drona, a kao posledica napada poginule su dve osobe i oštećena je jedna deonica kolovoza.

U Kijevu su, podseća rusko MSP, priznali da je incident rezultat zajedničke operacije Mornaričkih snaga i Službe bezbednosti Ukrajine.

"Poginuli su civili - Aleksej i Natalija Kulik, stanovnici Novooskoljskog gradskog okruga Belgorodske oblasti, koji su automobilom prelazili most. Njihova 14-godišnja ćerka Angelina ostala je siroče i hospitalizovana je u srednje teškom stanju", saopštilo je rusko MSP.

Ukoliko se otkrije da su dronovi, kojima je napadnut most, zapadnog porekla ili da su zapadne zemlje umešane u planiranje, finansiranje i izvođenje ove operacije, to će potvrditi njihovo saučesništvo u terorističkim aktivnostima kijevskog režima, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusija najoštrije osuđuje teroristički napad na Krimski most, "koji je čisto civilni objekat", nadajući se da će međunarodna zajednica pokazati integritet i pružiti odgovarajuću ocenu zločina koji su počinile ukrajinske vlasti.

"Još ciničnija i monstruoznija bila je reakcija pojedinih ukrajinskih parlamentaraca na tragediju, koja je zadesila porodicu Kulik. Počeli su da se rugaju ljudskoj tragediji, na osnovu čega možemo da zaključimo na kom je nivou moralni i mentalni razvoj kijevskih političara", navodi se u saopštenju.

"Svi pokušaji da se poremete transportne veze sa poluostrvom i da Krim otcepe od ostatka Rusije su nemogući", navodi se u saopštenju i dodaje da će šteta na kolovoznim trakama biti popravljena u najkraćem roku.

image