Rusija

Kina: Nadamo da će Sporazum o žitu biti produžen

Spremni smo da bliže sarađujemo sa svim stranama na postizanju sporazuma o svetskom obezbeđivanju hrane, poručili su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova
Kina: Nadamo da će Sporazum o žitu biti produženwww.globallookpress.com © Martin Schutt

Peking se nada da će crnomorski sporazum o žitu biti produžen, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, nakon što je Moskva objavila da smatra da sporazum prestaje da važi, prenosi agencija TASS.

"Kina se nada da će inicijativa za transport žitarica nastaviti da se u potpunosti sprovodi i spremna je da bliže sarađuje sa svim stranama na postizanju sporazuma o svetskom obezbeđivanju hrane", rekla je Mao Ning.

Iz Kremlja još poručuju da će Moskva biti spremna da obnovi dogovor, čim sve strane ispune ono što je dogovoreno, odnosno, čim budu ukinuta ograničenja Zapada, koja prave problem za izvoz ruskog đubriva i žitarica.

"Ako to bude učinjeno, odmah ćemo se vratiti tom sporazumu", podvukao je Peskov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, je zvanično obavestilo Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na produženje sporazuma.

Ministarstvo je navelo da od pet uslova koji su obećani Moskvi, od jula prošle godine do danas nije ispunjen ni jedan od njih uključujući ponovno povezivanje "Rosselkhozbank", glavne banke ruskog poljoprivrednog sektore, na SVIFT sistem, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije, ukidanje zabrane ruskog pristupa lukama EU i deblokadu stranih sredstava i računa ruskih kompanija u vezi sa proizvodnjom i transportom hrane i đubriva. 

"To je bila jednostrana igra sve vreme. Ni jedan cilj vezan za interese Ruske Federacije nije ispunjen", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca, dodajući da je Moskva više puta produžavala sporazum u dobroj nameri uprkos svom nezadovoljstvu.

Ugovor o žitu potpisali su u julu prošle godine Rusija, Ukrajina, Turska i UN, a garantovao je siguran izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke uz pomoć izvoza ruskog žita i đubriva. On je već tri puta produžen, a Moskva je u više navrata izražavala zabrinutost da drugi deo sporazuma nije sproveden. Iz Kremlja je takođe saopšteno da većina izvezenog ukrajinskog žita nije na kraju stigla do najsiromašnijih zemalja.

image