Rusija

Patrijarh Kiril: Neprijatelji crkve je nisu uništili u 20. veku, neće ni sada

"U naše vreme, zbog ljudske zlobe, izdaje, želje da se udovolji političkim snagama udaljenim od naše zemlje, Rusija je ponovo podeljena", ukazao je poglavar Ruske pravoslavne crkve
Patrijarh Kiril: Neprijatelji crkve je nisu uništili u 20. veku, neće ni sada© Tanjug/Sergey Vlasov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Jedinstvo Ruske pravoslavne crkve (RPC) trenutno nije dovoljno izraženo i snažno, ali se ljudi oslanjaju na njega, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril posle liturgije u Trojice-Sergijevoj lavri.

"U naše vreme, zbog ljudske zlobe, izdaje, želje da se udovolji političkim snagama udaljenim od naše zemlje, Rusija je ponovo podeljena. Ostaje nam jedino da se uzdamo u ono što je ostalo, iako je, nažalost, jedinstvo RPC nije dovoljno jako izraženo, slabo je", kazao je ruski patrijarh.

Protivnicima crkve je pošlo za rukom da uspostave raskol i podelu, koje će, kako ističe patrijarh, nestati čim iščezne moćna politička podrška koju dobijaju, isto onako kao što su propali pokušaji da se Ruska crkva rascepi u 20. veku.

image