Rusija

Zaharova: London prvo uništava one koji im poveruju

Portparolka MSP Rusije prokomentarisala je poziv britanske službe na saradnju državljana Rusije sa engleskom službom podsetivši na slučaj bivšeg oficira obaveštajne uprave Oružanih snaga Rusije Sergeja Skripalja kojeg je London iskoristio, a nakon toga mu se izgubio svaki trag
Zaharova: London prvo uništava one koji im poverujuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je danas poziv britanske službe MI6 da ruski državljani sarađuju sa njihovim službama i poručila da kada bi bila istina da Rusija ima malo šansi da "obnovi svoje pozicije u Ukrajini", onda Britanci ne bi pokušavali da dopru do građana Rusije, kako bi ih privoleli da sarađuju sa Londonom. 

"Kada bi Rusija zaista imala 'malo šansi' da obnovi svoje pozicije (u Ukrajini), onda Vi, Ričard Mure, ne biste pravili toliku galamu oko cele situacije", napisala je ona na Telegramu. 

Zaharova je još sarkastično dodala da je poznato šta podrazumeva politika "otvorenih vrata" Britanaca i da bi Englezima neko možda i poverovao da se nije desio slučaj Skripalja.

"Što se tiče 'otvorenih vrata i čuvanja tajni', Vama bi možda neko i poveravao da ste pokazali Skripalje. Obično one koji su Vam poverovali, Vi prvo njih uništavate", poručila je Zaharova. 

Podsetimo, 2018. godine Sergej Skripalj, inače, bivši oficir obaveštajne uprave Oružanih snaga Rusije, koji je sredinom devedesetih počeo da sarađuje sa Londonom, nestao je u Engleskoj zajedno sa njegovom ćerkom Julijom. Skripalj je odavao državne tajne Ruske Federacije, te je nakon razotkrivanja 2006. godine bio osuđen na 13 godina zatvora. Ipak, 2010. je pomilovan i razmenjen za druge ruske obaveštajce koji su te godine bili privedeni u SAD. Skripalj je dobio utočište u Velikoj Britaniji, u kojoj je nastavio da radi za britansku službu.

image