Rusija

Kijev proglasio metama brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru

Plovidba u severoistočnom području Crnog mora i Kerč-Enikalskog kanala označena kao opasna od 20. jula
Kijev proglasio metama brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moruGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Kijev će brodove koji od 21. jula budu plovili Crnim morem u pravcu ruskih luka smatrati brodovima vojne namene sa svim pratećim rizicima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

"Ministarstvo odbrane Ukrajine upozorava da od 21. jula 2023. godine od 00.00 časova sve brodove na području Crnog mora koji plove prema morskim lukama Ruske Federacije i ukrajinskim morskim lukama, koje se nalaze na teritoriji koju je Rusija privremeno okupirala, kijevske vlasti mogu posmatrati kao brodove koji prevoze robu vojne namene sa svim relevantnim rizicima", navodi se u saopštenju.

U ministarstvu ističu da je plovidba u severoistočnom području Crnog mora i Kerč-Enikalskog kanala označena kao opasna od 20. jula.

Kijev je već objavio i odgovarajuće informacije o navigaciji.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da će sve brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatrati potencijalnim nosiocima vojnog tereta.

Takođe, proglasili su i neka područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora privremeno opasnim za plovidbu.

Naime, Rusija je 17. jula obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju Sporazuma o žitu, dozvoljavajući izvoz žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru, što je značilo da Moskva povlači garancije za bezbednost plovidbe i ograničava pomorski humanitarni koridor u severozapadnom Crnom moru.

Rusija je naglasila da je takva odluka doneta zbog nepoštovanja sporazuma u ​​vezi sa ukidanjem ograničenja na izvoz hrane i đubriva iz zemlje na svetska tržišta. Istovremeno, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva je spremna da se odmah vrati implementaciji dogovora čim njen ruski deo bude ispunjen.

image