Rusija

UN žale zbog pogibije vojnog dopisnika od kasetne municije

Žalimo zbog smrti još jednog novinara u ovom sukobu, poručuju iz Ujedinjenih nacija
UN žale zbog pogibije vojnog dopisnika od kasetne municijewww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick

Ujedinjene nacije izjavile su saučešće porodici i bliskim ljudima poginulog vojnog dopisnika "RIA Novosti" Rastislava Žuravljova, koji je juče nastradao od kasetne municije.

Podsetimo, Žuravljov se zajedno sa kolegama iz drugih medijskih kuća Rusije juče nalazio na teritoriji Zaporoške oblasti sa ciljem da se dokumentuje upotreba kasetne municije, koju su Ukrajinci počeli da koriste nakon što su je dobili iz SAD. Tom prilikom, ukrajinska strana je otvorila vatru, i ranila nekoliko novinara, a jedan od njih - Žuravljov - je i poginuo prilikom evakuacije. 

"Žalimo zbog smrti još jednog novinara u ovom ratu. Izražavamo najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama", rekao je za "RIA Novosti" zvanični predstavnik generalnog sekretara UN-a Stefan Džarik.

Ujedinjene nacije ranije su izrazile negodovanje zbog činjenice da je Vašington predao Kijevu kasetne bombe, koja je zabranjena u velikom broju zemalja.

Moskva je poručila da će odgovoriti i kazniti one koji stoje iza jučerašnjeg masakra, a niz zvaničnika je istakao da odgovornost zajedno sa Ukrajinom, snose u istoj meri i Sjedinjene Američke Države. 

Osim u Zaporoškoj oblasti, kasetna municija juče je upotrebljena i u Belgorodskoj oblasti Rusije. 

image