Rusija

Putin potpisao: Rusija uvodi digitalnu rublju

Ruski predsednik potpisao zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme
Putin potpisao: Rusija uvodi digitalnu rubljuwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme, prenosi TASS.

Naime, radi se o drugom obliku ruske nacionalne valute, koji će u upotrebi biti zajedno sa postojećim oblicima novca. Tako će ruska rublja sada imati tri oblika: gotovinski, bezgotovinski i digitalni.

Transakcije u novom monetarnom formatu biće moguće obavljati pomoću platforme digitalne rublje - posebnog informacionog sistema čiji je operater, prema zakonu, Banka Rusije. 

Regulator će takođe odrediti tarife za transakcije sa digitalnom rubljom i vremenski okvir za koji ruske banke moraju da pruže klijentima mogućnost korišćenja transakcija sa novom valutom. Za građane će troškovi transakcija sa digitalnom rubljom biti besplatni, a za preduzeća - 0,3 odsto iznosa plaćanja.

Zakon, sa izuzetkom niza odredbi, stupa na snagu 1. avgusta 2023. godine. 

Digitalna rublja trebalo bi da postane treći oblik valute uz gotovinski i bezgotovinski novac, koji se čuva na bankovnim računima. 

Inicijativu za digitalnu rublju razvila je grupa poslanika na čelu sa Anatolijem Aksakovim, predsednikom odbora za finansijsko tržište. Državna duma je usvojila zakon u drugom i trećem čitanju 11. jula, dok je Savet Federacije 19. jula odobrio uvođenje digitalne rublje. 

Ruski ministar finansija Anton Siluanov ranije je najavio da će banka Rusije digitalnu rublju staviti u opticaj do kraja godine, nakon usvajanja relevantnih zakona.

"Centralna banka je ove godine već pokrenula eksperiment, a do kraja godine, nakon usvajanja zakona, pustiće u opticaj digitalnu rublju", rekao je Siluanov.

image