Rusija

Putin: Nastavljamo da istražujemo zločine na teritoriji Donbasa i Novorusije

Zločine kijevskog režima treba evidentirati i istražiti zbog istorije, kako bi buduće generacije znale istinu i zbog čega je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju, rekao je predsednik ruskog Istražnog komiteta
Putin: Nastavljamo da istražujemo zločine na teritoriji Donbasa i Novorusije© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Neophodno je da se nastavi sistematski rad na istraživanju zločina nasilnika, stranih plaćenika i neonacista, terorističkih napada protiv civilnog stanovništva, državnih službenika, javnih ličnosti i novinara, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki povodom Dana istražitelja.

U ovoj profesiji je, prema rečima ruskog lidera, potrebna posebna profesionalna oštroumnost, snažan karakter, visoki moral, svestrano znanje, spremnost da se izdrži veliki psihološki napor i stres.

"Naši profesionalci se u najsloženijim situacijama ponašaju odgovorno i principijelno, ponekad i rizikujući život", kazao je.

Upravo tako se ponašaju predstavnici istražnih organa koji rade u Novorusiji i Donbasu, doprinose integraciji novih teritorija Rusije u jedinstven pravni prostor zemlje, štite ustavni poredak i zakonitost, istakao je Putin.

"Raditi kao istražitelj znači biti na strani zakona i pravde, voditi oštru borbu protiv korupcije, ekstremizma i terorizma, razotkrivati zločince, sprečavati samovolju, progon nedužnih ljudi, štititi prava onih koji su stradali od zločina", objasnio je.

Zahvalio se na iskrenosti, požrtvovanosti i odanosti profesiji i poželeo istražiteljima zdravlje i uspeh.

Preko 3.000 otvorenih krivičnih predmeta

Za devet godina sukoba u Donbasu, ruski istražitelji otvorili su više od tri hiljade krivičnih predmeta, rekao je predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za "RIA Novosti".

Prema rečima Bastrikina, reč je o predstavnicima vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine, članovima nacionalističkih udruženja, zaposlenima u organima reda.

"Svi koji su umešani u siledžijske akcije i zverstva koje su naši sunarodnici morali da trpe odgovaraće pred zakonom", naglasio je.

Istraživanje zločina kijevskog režima je važno na mnogo načina, a posebno danas jer se agresija Ukrajine i Zapada intenzivirala i transformisala, smatra Bastrikin.

"Sada niko nema sumnje da zločine kijevskog režima treba evidentirati i istražiti ne samo da bi počinioce priveli pravdi, već i za istoriju, kako bi buduće generacije znale istinu i šta je zapravo dovelo do sadašnjih događaja. Zato je Rusija ustala da zaštiti Donbas, jer je odbrana građana dužnost države", zaključio je on.

Istražni komitet je od 2014. godine 126.000 ljudi prepoznao kao žrtve zločina kijevskog režima, od kojih je oko 24.000 dece, kazao je početkom maja direktor i dodao da je do tada ispitano skoro 260.000 ljudi.

image