Rusija

Uhapšen nekadašnji komandant iz Donbasa Igor Strelkov

Strelkov je u centar pažnje svetske javnosti došao 2014. godine kada je obavljao funkciju ministra odbrane u tom trenutku nepriznate Donjecke Narodne Republike
Uhapšen nekadašnji komandant iz Donbasa Igor Strelkov© Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, kontroverzni nekadašnji komandant proruskih snaga u Donbasu, a danas bloger, uhapšen je u Moskvi po optužnici za ekstremizam, tvrde ruski mediji i članovi njegove porodice.

Ruski list RBK je preneo da je istražni komitet izvršio pretres njegovog doma, kao i da je priveden.

Strelkov je u centar pažnje svetske javnosti došao 2014. godine kada je obavljao funkciju ministra odbrane u tom trenutku nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR).

Zbog toga je bio glavni osumnjičeni u holandskoj istrazi rušenja aviona MH17, koji je oboren u julu 2014. godine kada je poginulo 298 putnika. Holandski sud ka je u novembru 2022. godine u odsustvu osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Moskva je tu presudu odbacila kao politički motivisanu i tvrdila je da je ona donesena kako bi se Ukrajinci oprali od krivice.

Strelkovljev advokat je potvrdio da je on uhapšen, preneo je RBK. Izvori u pravosuđu tvrde da je on uhapšen po optužbi koju je podneo nekadašnji član privatne vojne kompanije "Vagner".

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, koju je potpisala njegova žena, ona tvrdi da je o hapšenju svog muža saznala od domara zgrade u kojoj žive. Njegovi neimenovani prijatelji su rekli da je on uhapšen zbog optužbi za ekstremizam.

Strelkov je danas popularni vojni bloger i kritičar ruske vlade i vojnog rukovodstva zbog konflikta u Ukrajini. On smatra da Moskva nije mobilisala dovoljno ljudi i resursa za taj sukob.

Ranije ove godine, Strelkov je ušao u otvoreni sukob sa liderom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom, koji ga je pozvao da se priključi njegovim snagama i ode na front.

Strelkov se nedavno posvađao i sa članovima svog onlajn "Kluba ljutih patriota" zbog svojih kritika "Vagnera".

image
VV inauguration
banner