Rusija

Ruska vojska preuzima naoružanje od "Vagnera"

Ruska vojska je od "Vagnera" već dobila više od 2.000 komada naoružanja
Ruska vojska preuzima naoružanje od "Vagnera"www.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru via globallookpress.com

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je proces prijema naoružanja i vojne opreme od privatne vojne kompanije "Vagner" pri kraju.

Ruska vojska je od "Vagnera" već dobila više od 2.000 komada naoružanja. Pored toga, ruske trupe su primile više od 2,5 hiljade tona različite vrste municije i oko 20 hiljada komada pešadijskog naoružanja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da je Rusija u potpunosti finansirala "Vagner" i da su od maja 2022. do maja ove godine vlasti privatnoj vojnoj kompaniji platile više od 86 milijardi rubalja, što iznosi oko milijardu evra. Ruski lider je tada naglasio da narod i vojska nisu podržali pokušaj pobune.

Oružana pobuna "Vagnera" zaustavljena je zahvaljujući pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, dok je nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostalim "vagnerovcima" obećano je da neće biti krivično gonjeni. 

Neposredno pre početka pobune, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je više od 20 ruskih dobrovoljačkih organizacija uključenih u sukob sa Ukrajinom potpisalo ugovore.

Prigožin je odbio da sledi njihov primer, tvrdeći da je njegova grupa "visoko efikasan entitet" koji je "organski integrisan u celokupni sistem".

image