Rusija

Putin: Afrika postaje jedan od polova multipolarnog sveta, Rusija će pomoći u jačanju suvereniteta

Rusija podržava težnje afričkih zemalja ka socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i napretku
Putin: Afrika postaje jedan od polova multipolarnog sveta, Rusija će pomoći u jačanju suverenitetawww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Rusija će pomoći afričkim zemljama u jačanju njihovog suvereniteta i aktivnijem učešću u rešavanju globalnih pitanja, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravljajući učesnike i goste Ekonomskog i humanitarnog foruma Rusija-Afrika.

"Danas se Afrika sve sigurnije deklariše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju. Ovde uzimaju maha pozitivne promene u proizvodnji i poljoprivredi, u transportnoj infrastrukturi i energetskom kompleksu, zdravstvu i obrazovanju, kao i drugim oblastima", ocenio je ruski lider.

Kako je dodao, važno je što je poslednjih godina saradnja Rusije sa Afrikom dostigla novi nivo, prenose "RIA Novosti".

Rusija namerava da je i dalje razvija, da podstiče trgovinu, investicije, produbljuje saradnju, da zajedno radimo na pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, obuka savremenih kadrova, osiguravanje prehrambene bezbednosti, klimatske promene, naveo je Putin.

U pozdravu ruskog lidera navodi se da Moskva podržava težnje afričkih zemalja ka socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i napretku.

Putin je izrazio uverenje da će forum dati dodatni podsticaj političkoj i humanitarnoj saradnji Rusije i afričkih zemalja na duže staze, da će postati važan događaj u rusko-afričkim odnosima i da će im dati još kompleksniji, sveobuhvatniji karakter.

Drugi samit i ekonomsko-humanitarni forum Rusija-Afrika biće održan 27-28. jula u Sankt Peterburgu.

image