Rusija

Šojgu: Saradnja Moskve i Pjongjanga doprinela očuvanju mira na Korejskom poluostrvu

Narodna Demokratska Republika Koreja je važan partner Rusije, povezuje ih zajednička granica i bogata istorija saradnje, kazao je ruski ministar odbrane
Šojgu: Saradnja Moskve i Pjongjanga doprinela očuvanju mira na Korejskom poluostrvu© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Interakcija između Ruske Federacije i Severne Koreje je ojačana u poslednje vreme, izjavio je ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu koji se nalazi u zvaničnoj poseti u Pjongjangu.

"Posete ratnih brodova, zvanične posete visokih predstavnika resora odbrane, razmene delegacija na radnom nivou i obuka kadrova su značajno doprineli očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu", istakao je ministar govoreći o vojnoj saradnji dveju zemalja.

Narodna Demokratska Republika Koreja je važan partner Rusije, povezuje ih zajednička granica i bogata istorija saradnje, naglasio je Šojgu i izrazio nameru da dosledno razvija bilateralne veze u svim oblastima.

"Uveren sam da će današnji razgovori pomoći u jačanju saradnje između naših odbrambenih resora", kazao je, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Danas su u gradu Pjongjangu održani pregovori između ministra odbrane Ruske Federacije i ministra odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, generala armije Kang Sun Nama.

Ruski ministar se "korejskim prijateljima" zahvalio na dobrodošlici i predloženom bogatom programu.

Poseta ruskog ministra Severnoj Koreji se odvija u danima proslave 70. godišnjice pobede korejskog naroda u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

"U krvavim bitkama koje su trajale od 1950. do 1953. godine, Korejska narodna armija je, pod komandom druga Kim Ilsunga, odnela istorijsku pobedu nad snažnim i okrutnim neprijateljem", istakao je.

Ruski ministar i članovi ruske delegacije su jutros položili cveće na Spomenik oslobođenja u Pjongjangu, koji je podignut 1946. godine u znak zahvalnosti korejskog naroda sovjetskim vojnicima, koji su pali prilikom oslobođenja Koreje 1945. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

image