Rusija

Peskov: Nečuveni pritisak Zapada na afričke lidere da ne dođu na samit u Rusiju

Protivljenje zapadnih zemalja, a pre svega SAD i Francuske, samitu Rusija-Afrika neće nas ometi da sprovedemo uspešan samit
Peskov: Nečuveni pritisak Zapada na afričke lidere da ne dođu na samit u Rusijuwww.globallookpress.com © Alexander Legky, Alexander Legky

Pritisci zapadnih centara moći, a pre svega SAD i Francuske, na afričke lidere da ne dođu u Sankt Peterburg na predstojeći samit Rusija-Afrika su nečuveni, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov je primetio da će afričkih lidera ove godine biti manje na samitu, a razlog za to su, kako je naveo, poslovni planovi lidera tih zemalja i "grubo i otvoreno mešanje SAD , Francuske i drugih država" i pritisak koji sprovode na afričko rukovodstvo. 

Ipak, kako je istakao on, njihovo suprotstavljanje samitu neće poremetiti postojeće planove, a samit će, kako se očekuje, biti veoma uspešan.

Iz Kremlja tim povodom poručuju da su spremni da pozdrave i dočekaju svih 17 lidera, koji su odlučili da dođu u Sankt Peterburg, uprkos otvorenom mešanju Vašingtona i Pariza. 

Tokom narednih dana, kako je i najavljeno, predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće ponaosob sa svim afričkim liderima, koji su došli na samit Rusija-Afrika. Samit počinje sutra, a trajaće dva dana. 

Komentarišući raspored predsednika Rusije Vladimira Putina za danas, Peskov je izjavio da se očekuju razgovori sa delegacijom iz Etiopije i predsednikom Egipta.

Putin će danas, takođe, razgovarati i sa bivšom predsednicom Brazila i sadašnjom predsednicom BRIKS banke Dilmom Rusef.

Ovo će bitni važni razgovori, objasnio je Peskov. 

image