Rusija

Rusija o progonu UPC: Zapad želi da razjedini ruski i ukrajinski narod i uništi pravoslavlje

SAD prećutkuju informacije o zločinima Kijeva protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i u suštini odobravaju njegove nezakonite radnje
Rusija o progonu UPC: Zapad želi da razjedini ruski i ukrajinski narod i uništi pravoslavljewww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Kijevske vlasti i Zapad pokušavaju da razjedine ruski i ukrajinski narod, da unište duhovnu bliskost pravoslavnih vernika dveju zemalja, uprkos tome što je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) donela odluku da objavi nezavisnost od Moskovske patrijaršije, konstatuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo je objavilo izveštaj "O nezakonitim akcijama ukrajinskih vlasti protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), njenog sveštenstva i vernika" u kome su dokumentovani zločinački postupci kijevskih vlasti - diskriminatorski zakoni, akcije specijalnih službi i lokalnih vlasti protiv UPC, otimanje hramova, pritisci državnih i lokalnih vlasti na manastire, govor mržnje, nemotivisana agresija i nasilje prema vernicima ali i reakcija međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Kijevske vlasti već dugi niz godina vode politiku uništavanja kanonske UPC, diskredituju sveštenstvo i vernike, navodi se u dokumentu. Događaji u Ukrajini uklapaju se uz sliku sistemske krize svetskog pravoslavlja, izazvane politikom Carigradske patrijaršije, SAD i drugih zapadnih zemalja koje podstiču raskolnike, navodi se.

S istim ciljevima, kijevske vlasti i Zapad pokušavaju da razdvoje ruski i ukrajinski narod, da razore duhovnu bliskost pravoslavnih vernika dveju zemalja, ističe Moskva.

Zato ne iznenađuje što su i bivše vlasti Ukrajine preduzimale razne korake protiv kanonske crkve, navodi Ministarstvo objedinjujući u svom izveštaju objedinilo činjenice ugnjetavanja sveštenstva i vernika UPC i od pre 2014. godine.

Međutim, univerzalne organizacije najvećim delom ostaju slepe i gluve pred progonom kanonske UPC. Međunarodne strukture, čak i one najautoritativnije, kao što su UN, još nisu izašle sa nedvosmislenom osudom kijevskog režima zbog kršenja pravnih obaveza u oblasti ljudskih prava, navodi se u dokumentu. 

Svetska zajednica ovako Kijevu šalje poruku da neće biti kažnjen za svoja zlodela, dodaje se.

SAD prećutkuju informacije o zločinima Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i u suštini odobravaju njegove nezakonite radnje, ukazuje rusko MSP.

"Informacije o zločinima Kijeva zataškavaju i 'vatreni zaštitnici' verskih sloboda – SAD koje na nivou Komisije kongresa za međunarodne verske slobode i Stejt departmenta redovno objavljuju izveštaje o kršenju prava vernika u svetu. Međutim, za vreme progona pravoslavnih vernika u Ukrajini oni nisu kritikovali destruktivnu crkvenu politiku Vladimira Zelenskog čime su, očigledno, dali do znanja da odobravaju nezakonite radnje svojih štićenika", navodi se u izveštaju.

image