Rusija

Rusija izdala poternicu za još jednim haškim sudijom

Rusija sada traži hapšenje i Tomoko Akane
Rusija izdala poternicu za još jednim haškim sudijomwww.globallookpress.com © Michael Klimentyev

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternicu za još jednim sudijom iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, koji je u martu ove godine izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i dečijeg ombudsmana Marije Ljvove-Belove.

Prema poslednjim podacima Istražnog komiteta Rusije, poternica je danas podignuta protiv Tomoko Akane, jedne od sudija. 

U maju, komitet je uradio isto to, ali protiv drugog sudije i tužioca MKS-a. 

Kao rezultat ovih mera suda u Hagu - koji, podsetimo, nije isti onaj u kojem se sudilo Srbima nakon raspada Jugoslavije - predsednik Rusije ove godine neće moći da prisustvuje sledećem samitu BRIKS-a u Južnoj Africi jer je ta država potpisnica sporazuma o priznavanju nadležnosti ovog suda. 

Sve zemlje koje su prethodno priznale jurisdikciju ovog suda u obavezi su da ispunjavaju njegove naredbe, pa bi u slučaju dolaska Putina u Južnu Afriku tamošnje vlasti mogle da se nađu u problemu. Južna Afrika, kako su saopštili njeni zvaničnici, ne želi konflikt sa Rusijom, zbog čega je doneta zajednička odluka da se ruski lider samitu pridruži onlajn, i tako isprati ceo događaj. Ipak, samitu će uživo prisustvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

image