Rusija

Samit u Sankt Peterburgu: Rusija šalje besplatno žito u Afriku

Samitu prisustvuje 49 afričkih delegacija, a tokom naredna dva dana biće organizovan niz bilateralnih sastanaka sa predsednikom Rusije
Samit u Sankt Peterburgu: Rusija šalje besplatno žito u Afriku© Александр Кряжев / РИА Новости

Drugi samit Rusija-Afrika počeo je u Sankt Peterburgu. 

Kao što je najavljeno, tokom samita, koji će trajati dva dana, biće reči o ekonomskim, političkim i humanitarnim pitanjima, a događaju će prisustvovati 49 afričkih delegacija i 17 afričkih lidera. Kako je ranije najavio Kremlj, predsednik Rusije sastaće se ponaosob sa svakim od lidera koji će prisustvovati samitu. 

Ruski predsednik ranije je istakao da Afrika polako postaje jedan od centara multipolarnog sveta i dodao da će Moskva pomagati jačanju suvereniteta država sa afričkog kontinenta. 

Ovogodišnji samit održava se u znatno drugačijoj geopolitičkoj situaciji za razliku od prvog, koji je 2019. godine bio održan u Sočiju. 

Promena odnosa prema Moskvi zbog ukrajinskog sukoba, kao i porast ruskog uticaja u određenim delovima sveta samo su neki faktori zbog kojih ovogodišnji samit protiče u vidno promenjenim okolnostima. Neki od drugih faktora su i povećan međunarodni pritisak na afričke države, jačanje ruskog uticaja na socijalno-ekonomsku situaciju u Africi usled prošlogodišnje krize i rasta cena prehrambenih namirnica i energenata, ali i želja određenih afričkih zemalja da proguraju svoju mirovnu inicijativu kada je reč o sukobu u Ukrajini. 

Imajući u obzir da afrički kontinent u velikoj meri zavisi od žitarica i đubriva koje dolaze iz Rusije i Ukrajine, biće reči i o Sporazumu o žitu.

  • 27. jul 2023 • 20:14

    20:14

    Putin: Ako hoćeš da ideš brzo - idi sam, ako hoćeš daleko - idi s prijateljem

    Ako hoćeš da ideš brzo idi sam, ako hoćeš daleko idi s prijateljem, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon što je dočekao afričke lidere u okviru drugog Samita Rusija-Afrika Putin.

    Rusija je danas dočekala delegacije iz skoro svih država Afrike, rekao je Putin i dodao da je današnji samit potvrda zajedničkih namera Rusije i Afrike da saradnju podignu na viši nivo, u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije.

    Rusija će doprineti sprečavanju konflikta na afričkom kontinentu, rekao je predsednik i dodao da su afričke zemlje pristalice nemešanja u unutrašnju politiku drugih država.

    Opširnije o ovome pročitaj ovde.

  • 17:53

    Zaharova: Zapadne države su postale kolonije

    Zapadne države koje su mnogo godina bile kolonizatori, same su postale kolonije, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da su to sebi dozvolile veoma moćne države.

    "Nemci su, na primer, veoma vredni ljudi, ali šta je sa njihovom ekonomijom – raspada se. Nemački biznis odlazi iz zemlje. Nemaju u onom obimu jeftin ruski gas. Zašto? Nije Rusija ta koja im ga je oduzela. Mi smo čak i ulagali novac u gasovode koji su prenosili gas do Evrope, ali to je sada srušeno. Ko je srušio? Navodno se ne zna, iako je su američki zvaničnici samo nekoliko meseci pre eksplozije pretili da će ga razneti", rekla je.

    Nemačka sada nema gas, najkrupnija ekonomija u svetu je uništena, a ni druge države EU ne mogu da donose rešenja koju su u njihovom nacionalnom interesu.

  • 17:06

    Zaharova afričkoj delegaciji: Hvala vam što se ne predajete i ne popuštate pod pritiscima

    Afričke diplomate su pretrpele veliki pritisak zapadnih država na putu do Rusije kako bi učestvovali na samitu Rusija-Afrika, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom brifinga koji je organizovao RT na Samitu Rusija-Afrika u Sankt-Peterburgu.

    "Hajde da budemo otvoreni, želim da vam se zahvalim jer znam kakav pritisak su mnoge države i ljudi lično trpeli, prljave pritiske na nivou pretnji i zaplašivanja, znamo to", kazala je Zaharova.

  • 15:49

    Putin i afrički lideri na radnom doručku

    Rusija je aktivno uključena u projekte regionalne integracije koji se realizuju na ogromnoj teritoriji Evroazije, a ključna je Evroazijski ekonomski savez (EAEU), rekao je ruski lider Vladimir Putin na radnom doručku.

    "Spremni smo da uspostavimo i efikasno razvijamo saradnju sa afričkim regionalnim organizacijama", rekao je.

    Predsednik je istakao da se Ruska Federacija zalaže za blisku spoljnopolitičku koordinaciju u borbi protiv spoljnih izazova i pretnji, među kojima je terorizam i ekstremizam.

    Oko 60 procenata neobrađene zemlje celog sveta se nalazi na afričkom kontinentu, tamo ima puno vode i mnogo potencijala, rekao je afrički diplomata tokom radnog doručka.

    Odnosi SSSR-a i Afrike su bili intenzivni, a ono što je tada formirano može da posluži kao baza za partnerstvo koje je u razvoju, dodao je.

  • 13:47

    Putin: Naši borci odličan primer heroizma, protivnik trpi velike gubitke

    Poslednjih dana su aktivirane borbe na frontu, glavni akcenat je bio u Zaporoškoj oblasti, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, odgovarajući na pitanja novinara. 

    On je istakao da će ovih dana biti dodeljene nove državne nagrade istaknutim vojnicima. Protivnik je u svim pravcima zaustavljen, i njegovi gubici su veliki, istakao je ruski lider. 

    "Bez bilo kakvog preuveličavanja mogu da kažem da su naši borci pokazali pravi heroizam", zaključio je. 

    Pročitajte više o ovome ovde.

  • 12:37

    Afrički savez: Imamo za cilj da udvostručimo našu trgovinsku saradnju u naredne četiri godine

    Do kraja ovog drugog samita Rusija-Afrika mi se nadamo da će doći do još većeg razumevanja između afričkog kontinenta i Moskve, posebno kada je reč o prehrambenim proizvodima, primetili su iz Afričkog saveza. 

    Ujedno, kako su saopštili iz afričke delegacije, Afrika ima za cilj da udvostruči trgovinsku  saradnju sa Moskvom u naredne četiri godine.

    Rusija danas pokriva 20 odsto globalnog izvoza žitarica koja se šalje na svetska tržišta, što je značajan napredak u poređenju sa periodom od pre nešto malo manje od 20 godina.

  • 12:35

    Afrički savez: 300 miliona Afrikanaca svakog dana gladuje

    300 miliona Afrikanaca svakog dana gladuje i zbog toga je jako važno da se uspostavi prehrambena bezbednost na afričkom kontinentu, poručili su danas iz Afričkog saveza. 

    Rusija je u tom kontekstu izuzetno bitna, jer Afrika u velikoj meri zavisi od ruskog đubriva i žitarica. 

  • 12:25

    Patrijarh Kiril: Rusija nikada nije smatrala Afriku prostorom za profit ili za kolonizaciju (VIDEO)

    Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u svom obraćanju učesnicima samita rekao je da Rusija nikada nije smatrala afrički kontinent prostorom za profit ili objektom za kolonizaciju.

    "Uprkos geografskoj odvojenosti, narodi naših zemalja imaju dobre odnose. Tajna takvih odnosa je prilično jednostavna. Rusija nikada nije smatrala afrički kontinent prostorom za profit ili objektom za kolonizaciju. Rusija nikada nije razgovarala sa narodima Afrika arogantnim tonom sa pozicije superiornosti i snage", kazao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

    Prema njegovim rečima, Rusija je u teškim istorijskim trenucima borbe za nezavisnost i odlučnost nastojala da aktivno podrži narode Afrike.

    "I tada smo radili na stvaranju mirnog života, na razvoju mnogih infrastrukturnih projekata u Africi. Divno je što se ta saradnja nastavlja i danas", naglasio je patrijarh.

    Patrijarh je pozvao afričke vlasti da zaštite progonjene hrišćane na tom kontinentu.

    "Pokušaji raspirivanja međureligijske mržnje su zločinačko oruđe savremene politike. Sa žalošću konstatujem da su se ove opasne pojave aktivno proširile na afričkom kontinentu. Nažalost, hrišćani su podvrgnuti najvećem progonu", naglasio je.

  • 11:42

    Putin: Vodeći ruski mediji otvaraju predstavništva u Africi

    Predsednik Rusije je, takođe, govorio i o saradnji u sferi medija i izrazio mišljenje da je potrebno da dođe do jače integracije kada je reč o informacionim prostorima Rusije i Afrike, kako bi bio stvoren prostor u kojem će kružiti objektivna informacija.

    U tom kontekstu, spomenuo je i otvaranje redakcije "RIA Novosti", TASS, "Rasija sevodnja" i RT-a u Africi. 

    Trenutno se, kako je kazao, radi na otvaranju predstavništava ovih vodećih ruskih medija na afričkom kontinentu. 

  • 11:39

    Putin: Rusija iskreno zainteresovana za produbljenje saradnje sa Afrikom

    Ruski predsednik je naglasio da je Moskva iskreno zainteresovana da dođe do proširenja saradnje sa svim zemljama Afrike u najrazličitijim sferama.

    Današnji razgovori će, kako se nada, doprineti tom cilju.

image