Rusija

Rusija: Britanija da prestane da učestvuje u ukrajinskim napadima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorava da bi dalje mešanje Engleza moglo dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba
Rusija: Britanija da prestane da učestvuje u ukrajinskim napadimawww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je oštro osudilo "aktivno učešće britanskih vojnih specijalista u pripremi i snabdevanju" ukrajinske vojske za napad na rusku Crnomorsku flotu kod Sevastopolja.  

"Ambasadorki je izražen snažan protest", saopštilo je rusko ministarstvo, dodajući da je Moskva osudila kako diverziju na moru, tako i generalnu pripremu ukrajinskih vojnih snaga uz pomoć britanskih službi.

London se optužuje da je Kijevu obezbedio podvodne dronove, dok je u avgustu i septembru ove godine sprovedena obuka ukrajinskih snaga za njihovu upotrebu.

Rusko MSP je naglasilo da "sličnii potezi Engleza predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do eskalacije situacije i nepredvidivim i opasnim posledicama".

"Ukazano je na neprihvatljivost takvih neprijateljskih provokacija i zahtevano je da se sa njima odmah prestane. U slučaju nastavka agresije, koja može dovesti do direktnog uvlačenja u sukob, sva odgovornost za posledice i povećanje tenzija u odnosima naših država biće u potpunosti na britanskoj strani", naglašava se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Navedeno je i da je u septembru 2020. godine postignut dogovor Kijeva i Londona o proširenju obuke ukrajinskih snaga od strane britanskih službi. Krajem iste godine, kako tvrdi rusko ministarstvo, države su započele vojne vežbe u Crnom moru.

Ranije danas, britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert bila je pozvana na razgovor u rusko ministarstvo.

Portparolka ruskog MSP je početkom nedelje saopštila da će Moskva predati Londonu dokaze o umešanosti britanskih službi u napadima na ruske brodove u Crnom moru.

image