Svet

Britanskim podvodnim dronovima napadaju hidroelektranu kod Hersona? Naređena hitna evakuacija

Krim bi mogao ostati bez vode, prvi trajekti već na putu ka ugroženim teritorijama
Britanskim podvodnim dronovima napadaju hidroelektranu kod Hersona? Naređena hitna evakuacija© Tanjug/AP Photo

Oružane snage Ukrajine izvele su u četvrtak pet raketnih napada na Kahovsu hidroelektranu, koja se nalazi na severu Krima, navodi načelnik Novokahovskog administrativnog okruga Vladimir Leontijev.

Stanovnike Hersonske oblasti posebno brine mogućnost da Krim u potpunosti ostane bez vode, a ukrajinske snage bi ovu diverziju mogle da izvedu uz pomoć bespilotnih podvodnih dronova iz Velike Britanije. Zbog toga, planirana je evakuacija oko 60 hiljada stanovnika te oblasti.

"Danas je bilo pet raketnih napada čiji je glavni cilj bila Kahovksa hidroelektrana", rekao je Leontijev.

On je izjavio da je Kahovska hidroelektrana bila napadnuta svim tipovima projektila iz sastava Oružanih snaga Ukrajine. To su "Točka-U", i HIMARS, kao i Harm, visokoprecizne rakete, naveo je načelnik okruga.

"Ako brana Kahovske hidroelektrane pukne, mogućnost snabdevanja Krima vodom će prestati. U slučaju da hidroelektrana bude pokvarena, onda će još mnogo godina Severno-krimski kanal ostati bez vode, a sa njim i čitav Krim", rekao je on.

Leontijev je napomenuo da se "danas na Krim iz Dnjepra dnevno snabdeva više od 1,7 miliona kubnih metara vode, što je oko 51 milion kubnih metara vode mesečno".

Prema njegovim rečima, uništenje Kahovske hidroelektrane biće velika katastrofa izazvana ljudskim faktorom koja će pogoditi sve žitelje nizvodno od Dnjepra.

Hitna evakuacija 60 hiljada ljudi

Zamenik guvernera Hersonske oblasti Kiril Stremousov je 14. oktobra saopštio planove kijevskih vlasti da probiju branu Kahovka kako bi poplavili deo ovog regiona.

Budući da se očekuju velike poplave, vlasti u Hersonskoj oblasti čine sve da pomognu stanovnicima da napuste ova mesta.

Planirano je da se evakuiše oko 60 hiljada ljudi. U sredu su iz rečne luke Herson krenuli prvi trajekti ka ugroženim naseljima Golaja Pristan i Aljoški.

Ukrajina planira sabotažu u prolazu Kahovske hidroelektrane pomoću podvodnih dronova, navodi se na Telegram kanalu Herson vestinik.

Kako otkriva Herson vestnik, Ukrajinski vojnici iz Odvojenog centra za posebne namene Mornaričkih snaga završili su tromesečnu obuku kontrole bespilotnih podvodnih dronova i sabotaže u Velikoj Britaniji.

Iz ranijih izjava visokih zvaničnika britanskog Ministarstva odbrane, poznato je da će Ukrajina dobiti šest podvodnih dronova kamikaza.

S obzirom na visoku cenu raketa HIMARS i njihov ograničen broj, oružane snage Ukrajine planiraju da koriste britanske bespilotne letelice na Kahovskoj hidroelektrani.

Izvršena sabotaža će dovesti do plavljenja priobalnih naselja pod kontrolom Rusije na ušću Dnjepra, stvoriti humanitarnu krizu i poremetiti logistiku, ali neće u potpunosti uništiti infrastrukturu hidroelektrane, navodi Herson vestnik.

image