Rusija

Šojgu i Džong Un na vojnoj paradi u Pjongjangu: Taktička i strateška saradnja u oblasti odbrane (FOTO)

Ruska Federacija spremna da stalno razvija višestruku saradnju sa Severnom Korejom, istakao je ruski ministar odbrane tokom posete u Pjongjangu
Šojgu i Džong Un na vojnoj paradi u Pjongjangu: Taktička i strateška saradnja u oblasti odbrane (FOTO)© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i severnokorejski lider Kim Džong Un razgovarali su u Pjongjangu o razvoju taktičke i strateške saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, javlja agencija KCNA.

"Drug Kim Džong Un je izneo ocenu i principijelan stav naše stranke i vlade o brzom menjanju međunarodne bezbednosne i vojno-političke situacije na Korejskom poluostrvu, i o tome detaljno razgovarao sa Sergejem Šojguom", navodi severnokorejska agencija.

Prema informacijama KCNA, Šojgu i Kim su razgovarali i o drugim pitanjima koja se nameću o daljem razvoju taktičke i političke strateške pomoći i saradnje dveju zemalja u oblasti odbrambene bezbednosti.

Severnokorejski lider je sa ruskom delegacijom i ministrom odbrane posmatrao vojnu paradu, prenosi korejska agencija Jonhap.

Severna Koreja u četvrtak organizovala ceremoniju koja je prethodila paradi, a potom je održala i samu vojnu paradu u čast 70. godišnjice potpisivanja primirja u Korejskom ratu, koji se u Severnoj Koreji proslavlja kao Dan pobede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

Severnokorejska vojska je na paradi demonstrirala balističku raketu Hvason-17 (ICBM) i Hvason-18, a takođe pokazala je i dronove u letu.

Ruski ministar je na svečanom prijemu uručio poklon severnokorejskom lideru od ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi radio-stanica "Glas Koreje". Šojgu je tada održao govor u kojem je istakao da je Ruska Federacija spremna da stalno razvija višestruku saradnju sa Severnom Korejom.

Kim Džong Un je izrazio zahvalnost na poklonu, a svečani prijem je završen koncertom u čast ruske vojne delegacije.

Ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane doputovala je u Severnu Koreju kako bi učestvovala na svečanosti povodom 70. godišnjice završetka neprijateljstava u Korejskom ratu. Kako su istakli u Ministarstvu odbrane, poseta će pomoći jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i postaće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje.

Ruska delegacija je u ranim jutarnjim časovima napustila Pjongjang, prenosi KCNA. "Na jarbolima Međunarodnog aerodroma Pjongjang vijorile su se zastave Severne Koreje i Ruske Federacije. Ceremonija ispraćaja ruske vojske delegacija je izvedena ruska i severnokorejska himna", preneo je izvor.

image