Rusija

Antonov: Isporuka kasetne municije Kijevu udara na ionako loše odnose Moskve i Vašingtona

Ruski ambasador u SAD je napomenuo da će Ruska Federacija uzeti u obzir ovaj korak u svom radu
Antonov: Isporuka kasetne municije Kijevu udara na ionako loše odnose Moskve i VašingtonaGetty © Justin Sullivan / Staff

Snabdevanje Kijeva kasetnom municijom je udar na na ono što je ostalo od odnosa Moskve i Vašingtona, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov za "Pervij kanal".

"Što se tiče rusko-američkih odnosa, njih danas praktično nema – ostale su neke mrvice. Slanje kasetne municije u Ukrajinu nanosi ozbiljan udarac ostacima rusko-američkih odnosa. Uzećemo u obzir ovaj antiruski potez administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena u našem radu sa Vašingtonom“, rekao je on.

Bajden je 7. jula u intervjuu za Si-En-En rekao da su SAD odlučile da pošalju kasetnu municiju u Ukrajinu zbog nedostatka obične municije, a 13. jula je, general Daglas Sims, šef operativnog odeljenja Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao da je Ukrajina već dobila takvu municiju od SAD.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je naglasio da Ruska Federacija zadržava pravo da upotrebi kasetnu municiju kao odgovor, u slučaju da to uradi ukrajinska strana. Prema njegovim rečima, nabavku ove vrste oružja i njegovu upotrebu treba smatrati krivičnim delom.

Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući Rusiju, SAD i Ukrajinu. Najnoviji potez Amerike kritikovale su brojne grupe za ljudska prava i evropski saveznici zbog rizika od civilnih žrtava, i to godinama nakon sukoba.

NATO je ovu vrstu municije koristio i tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, a najdrastičniji primer njene upotrebe je napad na Niš u maju te godine, kada su ove bombe rasejane nad Šumatovačkom ulicom, autobuskom stanicom i Tvrđavskom pijacom. Tada je ubijeno 16 civila, a 18 je ranjeno.

image