Rusija

Medvedev potvrdio: Kremlj će dostaviti žito

Bivši ruski predsednik još jednom je ponovio jučerašnju izjavu Putina da će najugroženije zemlje u svakom slučaju dobiti potrebno žito
Medvedev potvrdio: Kremlj će dostaviti žitowww.globallookpress.com

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ponovio je danas da Rusija neće odustati od svoje odluke da dostavi neophodne prehrambene proizvode najugroženijim zemljama Afrike, čak i u slučaju nepredviđenih okolnosti. To je bilo saopšteno na sastanku sa potpredsednikom Južnoafričke Republike Dejvidom Mabuzom i zamenikom predsednika partije "Afrički nacionalni kongres" te zemlje.

"Istovremeno, potvrđena je spremnost Rusije da se, u slučaju nepredviđenih okolnosti, afričkim partnerima obezbedi deo poljoprivrednih proizvoda potpuno besplatno", navodi se u zvaničnom saopštenju vladajuće partije "Jedinstvena Rusija".

Ovim je Medvedev potvrdio jučerašnju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je saopštio da je Moskva spremna da dostavi svo neophodno žito afričkim zemljama, čak i ukoliko bi ona izašla iz sporazuma o žitu u slučaju nekih budućih napada na ruske brodove u Crnom moru.

Južnoafrički lider je, sa druge strane, iskazao potpuno razumevanje za situaciju u Ukrajini i njen uzrok, navodi ruska vladajuća partija, dodajući da u toj zemlji smatraju da Moskva "ima puno pravo na zaštitu svog državnog suvereniteta".

Mabuz se takođe zahvalio Kremlju za njene napore da se neophodni prehrambeni proizvodi dostave afričkom kontinentu i spreči još veća glad.  

image