Rusija

Šojgu: Rusija je spremna da pomogne u povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Alžira

Rusko-alžirski odnosi razvijaju posebno dinamično i pozitivno, istakao je ruski ministar odbrane i dodao da su za to u velikoj meri zaslužni prijateljski odnosi puni poverenja
Šojgu: Rusija je spremna da pomogne u povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Alžirawww.globallookpress.com © Zinedine Zebar/ZUMAPRESS.com

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, razgovarao je sa načelnikom generalštaba Nacionalne narodne armije Alžira Saidom Čengrihom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko-alžirski odnosi razvijaju posebno dinamično i pozitivno, kazao je Šojgu i dodao da su za to u velikoj meri zaslužni prijateljski odnosi puni poverenja, koji su se razvili između lidera ovih dveju zemalja.

"Tokom sastanka predsednika Ruske Federacije i Alžira potpisana je Deklaracija o dubokom strateškom partnerstvu naših zemalja. Dali smo jasan signal celom svetu da su Rusija i Alžir rešeni da vode nezavisnu spoljnu politiku i brane svoje nacionalne interese, uprkos pritiscima Zapada bez presedana", rekao je ruski ministar odbrane.

Rusija je uvek podržavala pravo svake zemlje da suvereno odlučuje o čitavom nizu međunarodnih i domaćih pitanja, posebno onih koji se tiču obezbeđenja nacionalne bezbednosti, dodao je Šojgu.

"Zainteresovani smo za vodeću poziciju Alžira u jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti na severu Afrike", kazao je Šojgu i dodao da je Ministarstvo odbrane Rusije spremno da pomogne u povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Alžira.

Narod Alžira nikada neće zaboraviti položaje koje je Sovjetski Savez zauzeo 1954. Godine tokom Alžirske revolucije, a ni onu pomoć koju je Ruska Federacija pružila alžirskoj nacionalnoj vojsci za jačanje odbrambene sposobnosti, kao i za suprotstavljanje pretnjama i izazovima sa kojima se zemlja suočavala, rekao je načelnik štaba Nacionalne narodne armije Alžira.

"Mi u Alžiru činimo sve što je potrebno da povećamo i ojačamo odbrambenu sposobnost naših Oružanih snaga, što će nam omogućiti da prevaziđemo pretnje sa kojima se suočavamo u svim uslovima i izazovima sa kojima se trenutno suočavamo. Svesni smo i uzimamo u obzir da su pretnje podržane destruktivnim ponašanjem Zapada", rekao je general armije Said Čengrih.

Podsetimo, predsednik Alžira Abdelmajid Tebun boravio je u junu u državnoj poseti Rusiji, tokom koje je 16. juna učestvovao na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma. 

Ruski lider Vladimir Putin na konferenciji sa alžirskim kolegom u Moskvi, nakon potpisivanja najavljene Deklaracije o produbljivanju strateške saradnje izjavio je da je Alžir ključni partner Rusije među arapskim zemljama i u Africi.

"Alžir je jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Africi, trgovinska saradnja u poljoprivredi je porasla dva puta, a trgovinska saradnja u celini registrovala je porast od 73 odsto", precizirao je ruski predsednik. 

Premijer Ajman Benabderahman predvodio je delegaciju Alžira na samitu Rusija-Afrika održanom od 27. do 28. jula u Sankt Peterburgu. 

Alžir je zemlja u Severnoj Africi koja se graniči sa Nigerom, zemljom u kojoj je nedavno došlo do državnog udara.

Predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile:"Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Pukovnik je rekao da su granice Nigera zatvorene, da je proglašen policijski čas u celoj zemlji i da su sve institucije republike suspendovane.

image