Svet

Lideri zapadnoafričkih zemalja zapretili upotrebom sile protiv pučista u Nigeru

Uoči sastanka ECOVASA koji okuplja 15 afričkih zemalja, vojne vođe puča u Nigeru navele su da očekuju da će ovaj savez u saradnji sa nekim zapadnim zemljama zapretiti upotrebom vojne sile i dodale da su odlučni da brane svoju otadžbinu
Lideri zapadnoafričkih zemalja zapretili upotrebom sile protiv pučista u Nigeru© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS), koja okuplja 15 zemalja iz ovog dela sveta, uvela je sankcije i zapretila silom ako vođe puča u Nigeru ne vrate na vlast svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma u roku od nedelju dana, preneo je Rojters.

Visoki predstavnici zapadnoafričkih zemalja sastali su se juče, a odluka koju su doneli predstavlja njihov odgovor na sedmi državni udar u regionu Sahela u poslednjih nekoliko godina.

Pristalice hunte juče su napale francusku ambasadu u Nijameju, prestonici Nigera, palili su francuske zastave, a policija je upotrebila suzavac protiv demonstranata, podseća se u izveštaju. 

Na hitnom sastanku članica zapadnoafričkog ekonomskog saveza zatraženo je da se ponovo uspostavi ustavni poredak, uz upozorenje da će u suprotnom biti posledica.

"Te mere mogu da uključuju i upotrebu sile", navedeno je u saopštenju posle sastanka, uz isticanje da će se tim povodom odmah sastati zvaničnici odbrane. 

Predsednik Čada Mahamat Idris Debi, koji je došao na vlast 2021. godine posle puča, sastao se na marginama sastanka sa nigerijskim kolegom Bolom Tinubuom i ponudio se da razgovara sa vojnim liderima u Nigeru, rekla su Rojtersu dva pomoćnika predsednika koji nisu želeli da budu imenovani.

Državna televizija Nigera prikazala je Debija kako dolazi i sastaje se sa predstavnicima vojske u ovoj zemlji. 

ECOVAS i osmočlana Zapadnoafrička ekonomska i monetarna unija navele su da će što se tiče odluka koji stupaju na snagu odmah, granice sa Nigerom biti zatvorene, biće zabranjeni komercijalni letovi, obustavljene finansijske transakcije, zamrznuta državna imovina, a pomoć prekinuta.

Vojnim zvaničnicima umešanim u puč biće zabranjeno da putuju i njihova imovina biće zamrznuta, dodaje se u saopštenju.

Premijer Nigera u Bazuminoj vladi, Uhumudu Mahamadu rekao je da će sankcije ECOVASA biti katastrofalne po zemlju koja se u velikoj meri oslanja na međunarodne partnere kako bi pokrila svoje budžetske potrebe.   

Uvođenje sankcija zapadnoafričkog ekonomskog saveza  pozdravio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, dok su uoči sastanka vojne vođe puča u Nigeru, uz navođenje da očekuju da će ECOVAS u saradnji sa nekim zapadnim zemljama zapretiti upotrebom vojne sile, saopštile da su odlučne da brane svoju otadžbinu.  

image