Svet

Makron o antifrancuskim protestima u Nigeru: Odmah ćemo odgovoriti

Na demonstracijama pristalica pučista u Nigeru okupljeni su razvili ruske zastave, uzvikivali "živeo Putin" i "dole Makron"
Makron o antifrancuskim protestima u Nigeru: Odmah ćemo odgovoriti© Foto Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Francuska "odmah" odgovoriti na svako nasilje usmereno protiv francuskih interesa u Nigeru nakon državnog udara u toj afričkoj zemlji.

Francuska vlada "neće tolerisati bilo kakav napad na Francusku i njene interese" u Nigeru, rekao je Makron, prenosi "Politiko".

Makronovi komentari su odgovor na hiljade ljudi koji su demonstrirali ispred francuske ambasade u Nijameju, glavnom gradu Nigera. Na demonstracijama ispred francuske ambasade okupljeni su razvili ruske zastave, uzvikivali "živeo Putin" i "dole Makron".

Kako piše briselski portal, EU – a posebno Francuska – ranije su mnogo investirala u Niger (bivšu francusku koloniju), pri čemu je Pariz slao resurse i trupe u zemlju, a EU je izdvojila 40 miliona evra za pomoć u obuci i opremanju nigerske vojske.

Francuska je u subotu suspendovala svu finansijsku pomoć Nigeru.

"Francuska zahteva hitan povratak ustavnom poretku pod predsednikom Mohamedom Bazumom, koga su izabrali građani Nigera", navodi se u saopštenju.

Niger je treća najsiromašnija država sveta, a poznata je po velikim rezervama uranijuma. Pre dve decenije našla se u centru međunarodne pažnje zbog navodnih isporuka te rude tadašnjem iračkom lideru Sadamu Huseinu.

image