Rusija

Rusi sve jedinstveniji: Surov odnos Zapada ih zbližio; Putinu veruje 80 odsto građana

Među onima koji su rekli da osećaju jaku pripadnost svome narodu najveći broj, čak 77 odsto omladina između 18. i 24. godine
Rusi sve jedinstveniji: Surov odnos Zapada ih zbližio; Putinu veruje 80 odsto građanawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Osećaj pripadnosti ruskom narodu i nacionalnog jedinstva značajno je porastao nakon početka specijalne vojne operacije i uvođenja zapadnih sankcija, a u novembru ove godine pokazatelj je dostigao rekordan nivo, saopštio je danas Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM).

"U poređenju sa prošlom godinom, značajno je povećan broj onih koji osećaju jedinstvo u ruskom društvu. Ako je 2021. samo trećina Rusa odgovorila da u Rusiji postoji nacionalno jedinstvo (31 odsto), danas ovo mišljenje deli 56 odsto stanovništva", navodi se u zvaničnom saopštenju VTsIOM-a.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, svaki drugi učesnik u anketi je rekao  da je nacionalno jedinstvo u zemlji poraslo u poslednjih godinu dana.

Kao glavni razlog za takvu pozitivnu promenu navode se aktuelna dešavanja u svetu, kao što su odnos Zapada prema Rusiji, specijalna vojna operacija u Ukrajini i mobilizacija. Poređenja radi, pre početka prvih većih sukoba na Krimu, dominantan stav u 2012. godini je bio da ne postoji narodno jedinstvo u Rusiji. Taj stav tada je zastupalo 56 odsto ispitanika, a o osećaju nacionalnog jedinstva 2012. godine saopštilo je svega 23 odsto ispitanika, što je dva i po puta manje nego danas.

Većina Rusa, njih 80,1 odsto, veruje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Kako se dodaje, rad predsednika Rusije odobrava 76,5 odsto građana, dok njegov rad ne podržava 15 odsto anketiranih.

Rad ruske Vlade odobrava 50,3 odsto ispitanika, a rad predsednika Vlade Rusije Mihaila Mišustina – 53,1 odsto učesnika u istraživanju.

Anketa „VCIOM-Sputnik“ sprovedena je od 24. do 30. oktobra, a u njemu su učestvovali punoletni građani Rusije.

Slični rezultati poslednji put zabeleženi su 2015. i 2017. godine, kada je kod više od polovine ispitanih, 54 odsto, zabeležen osećaj jake pripadnosti svome narodu.

Interesantno je i da među onima koji su rekli da osećaju jaku pripadnost svome narodu najveći broj, čak 77 odsto, upravo čini omladina između 18. i 24. godine.

Osim toga, podaci pokazuju da osećanje tako jake pripadnosti Rusiji nije značajno variralo u zavisnosti od regiona o kojem se govorilo.

image