Rusija

Zaharova: Kako to da Amerikanci procenjuju događaj koji se nije desio, a o puču u Nigeru ćute

SAD se pri proceni događaja ne rukovode stvarnim stanjem stvari, već situacijom koja im može biti korisna, zaključila je portparolka ruskog MSP
Zaharova: Kako to da Amerikanci procenjuju događaj koji se nije desio, a o puču u Nigeru ćute© Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

SAD procenjuju situaciju ne na osnovu stvarnog stanja stvari, već na ideološkoj bazi koja im u tom trenutku odgovara, objavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Reagovala je na izjave predstavnika SAD u UN koji je rekao da će Vašington na napad Vagnera na Poljsku da gleda kao na napad Rusije.

Međutim, nikakav napad se nije desio, nema događaja, a shodno tome, ne može biti ni procene njegove "prirode", objasnila je Zaharova i dodala da Amerikanci ipak već imaju procenu situacije koja se nije desila.

"Da li znate zašto? Jer nije suština događaja ono što utiče na procenu SAD, već sopstvena procena potencijalno povoljne situacije", objasnila je.

Poređenja radi, podsetila je da već nedelju dana Bela kuća ne može da se opasulji i shvati šta se desilo u Nigeru, afričkoj državi u kojoj je došlo do vojnog puča.

Međutim, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je istakla da nije vreme za izvlačenje zaključaka jer je "situacija promenljiva i još uvek je rano okarakterisati prirodu događaja koji su u toku".

image