Svet

Premijer Nigera traži pomoć međunarodne zajednice; Borelj: Evakuacija

Ovo je katastrofa. Niger je krhka zemlja, rekao je premijer Nigera
Premijer Nigera traži pomoć međunarodne zajednice; Borelj: Evakuacija© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Premijer Nigera Ahmudu Mahamadu, koji je ostao zarobljen u Francuskoj nakon prošlonedeljnog vojnog puča u Nigeru, zatražio je danas pomoć međunarodne zajednice u rešavanju krize u njegovoj zemlji, ističući da je to ključno za odbranu demokratije u zapadnoj Africi.

"Ovo je katastrofa. Niger je krhka zemlja. To je zemlja u kojoj skoro četiri miliona ljudi nema redovan pristup hrani. To je zemlja sa 300.000 izbeglica i isto toliko interno raseljenih osoba", rekao je Mahamadu u intervjuu za AP, prenosi Tanjug.

On je ukazao da je državni udar u Nigeru usledio nakon tri slična događaja u Burkini Faso, Maliju i Gvineji.

"Ako se potvrdi četvrti državni udar, u opasnosti je cela demokratija u zapadnoj Africi jer nema razloga zašto onda ne bi trebalo da dođe i do petog, a posle petog, i do šestog", poručio je premijer Nigera.

On je napomenuo da je za zemlje članice Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) to pitanje opstanka, a da je za međunarodnu zajednicu pitanje kredibiliteta.

"Niger mora da ostane demokrata država", rekao je Mahamadu.

Kako je dodao želi da ostane optimista kada je reč o mogućnosti da se Niger vrati demokratiji i izbegne vojnu intervenciju ECOWAS.

Premijer Nigera je naveo da je u kontaktu sa predsednikom Mohamedom Bazumom, navodeći da je Bazum "sigurno talac", ali da je "dobrog raspoloženja" i "spreman da se suoči sa situacijom".

Granice Nigera zatvorene su za komercijalne letove otkako su vojni oficiri prošle srede zbacili predsednika Bazuma i njegovu demokratski izabranu vlada.

EU evakuiše svoje građane iz Nigera zbog državnog udara

Evropska unija odlučila je da evakuiše svoje građane sa teritorije Nigera zbog puča koji se dogodio u toj zemlji, izjavio je u utorak diplomata EU Žozep Borelj.

"Takođe smo doneli odluku o repatrijaciji evropskih imigranata i u procesu smo sprovođenja ove operacije", napisao je on na svom blogu, prenose "RIA novosti".

Borelj je dodao da će timovi Evropske komisije za humanitarnu pomoć nastaviti svoj rad u Nigeru na ublažavanju efekata puča.

image