Rusija

Ruski vojni ekspert: SAD isporučuju Kijevu kasetnu municiju, jer čiste svoje stare rezerve

Suštinski problem je da je kijevskom režimu svejedno gde primenjuje tu municiju, kazao je Aleksandar Stepanov

Amerikanci isporučuju Ukrajini kasetnu municiju jer na taj način pokušavaju da se otarase svojih starih rezervi koje nisu neophodne njihovoj armiji, izjavio je ruski vojni ekspert Aleksandar Stepanov.

"Amerikanci su se odlučili na taj korak jer su potrošili municiju kalibra 155 mm, a i pokušavaju da očiste svoje stare rezerve koje nisu neophodne njihovoj armiji, zato su izabrali baš tu municiju. Kijevski režim, uprkos obećanjima da neće primenjivati tu zabranjenu municiju na civilnim infrastrukturama, počeo je aktivno da je upotrebljava. Svi znamo kako su poginuli predstavnici ruskih medija", kazao je Stepanov za RT Balkan na Samitu Rusija-Afrika.

Ruski vojni ekspert je istakao da je najvažnije to da praksa upotrebe ove municije već godinama pokazuje da to najviše nanosi štetu civilima, zato što municija koja nije eksplodirala formira nekontrolisana minska polja koja nisu označena na mapi.

"Imamo primere korišćenja kasetne municije u mnogim zemljama Jugoistočne Azije, zemljama Afrike, na Bliskom istoku od strane tih istih Amerikanaca koji su odnosili živote desetine hiljada civila, uključujući i decu. To je suštinski problem koji govori o tome da je kijevskom režimu svejedno gde primenjuju tu municiju", pojasnio je.

Turska se pretvara u regionalno proizvodno čvorište

Turska vodi politiku širenja svog uticaja na regionalnom tržištu oružja i Ankara se postepeno pretvara u regionalno proizvodno čvorište, ocenio je Stepanov, odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što je Turska počela aktivno da naoružava kosovske Albance, dajući im minobacače.

"Turska isporučuje oružje ne samo u interesu pojedinih zemalja na Balkanu, nego i na Bliski Istok, kao i kijevskom režimu, bez obzira što tamo Rusija sprovodi SVO. Smatram da je takav rast vojnog prisustva u obliku unapređivanja vojno-industrijskog kompleksa", istakao je.

image