Rusija

Volodin pozvao Zapad da plati odštetu Africi: Vreme prolazi, ali ne i vaši kolonijalni interesi

Blagostanje niza drugih evropskih zemalja u velikoj meri se zasniva na "pljački i ugnjetavanju" naroda Afrike, poručio je predsednik Državne dume
Volodin pozvao Zapad da plati odštetu Africi: Vreme prolazi, ali ne i vaši kolonijalni interesiwww.globallookpress.com © State Duma Russia/via Globallookpress.com

UN bi trebalo da razmotre da Velika Britanija, Sjedinjene Država i Francuska građanima afričkih država nadoknade učinjenu štetu, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"UN bi trebalo da razmotre pitanje odštete narodima afričkog kontinenta i to pre svega SAD, Velike Britanije i Francuske. Afrika ima pravo ne samo da samostalno raspolaže svojim bogatstvom, već i na nadoknadu štete koju su joj naneli kolonizatori", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, u periodu kolonijalizma SAD i druge evropske zemlje, koje su se bavile trgovinom robljem, "samo u Ameriku prevezle su oko 15 miliona ljudi koji su postali robovi, dok Britanija je prevezla tri miliona robova", što istoričari nazivaju "možda najgnusnijim zločinom u čitavoj svojoj istoriji".

"Vreme prolazi, ali kolonijalni interesi SAD i niza zapadnih zemalja nisu nestali. Menjaju se samo metode. Afrička nalazišta zlata, uranijuma, retkih minerala i zemnih metala i dalje su devastirana. Afričke zemlje su za njih samo izvor sirovina", naglasio je Volodin.

Kako je naveo, afričke zemlje su za njih samo izvor sirovina, kao i da su morske luke i mnoga rudarska preduzeća u vlasništvu neokolonizatora.

"Zakonodavstvo mnogih afričkih zemalja u oblasti vađenja prirodnih resursa još nije oslobođeno ostataka kolonijalnog sistema. Zbog neokolonijalnog uticaja zapadnih zemalja, mnoge afričke države su tokom 60 godina postojanja imale nulti ili negativan privredni rast, a to dovodi do siromaštva i gubitka suvereniteta", zaključio je predsednik Državne dume.

image