Rusija

Američke rakete u Japanu: Pretnja susedima, Rusija će razmotriti strategiju dobrane

To odražava želju Japana da što tačnije i jasnije služe interesima SAD, koje trenutno rešavaju svoje strateške zadatke, izjavio je ruski diplomata
Američke rakete u Japanu: Pretnja susedima, Rusija će razmotriti strategiju dobranewww.globallookpress.com © U.S. Air Force/via Globallookpress.com

Rusija će u svojoj odbrambenoj strategiji uzeti u obzir moguće raspoređivanje američkih raketa srednjeg i manjeg dometa u Japanu, rekao je u intervjuu za RTVI Nikolaj Nozdrev, direktor trećeg azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenose "RIA Novosti".

"Ako bude doneta odluka o razmeštanju raketa srednjeg i kraćeg dometa na teritoriji Japana, to će predstavljati ozbiljnu pretnju za susedne države. To će, naravno, zahtevati razmatranje, uključujući i strategiju odbrane Ruske Federacije u pogledu bezbednosti njenih dalekoistočnih granica", rekao je on.

"Nema dima bez vatre: ako se takvi navodi pojave, a već su se pojavljivali u više navrata od anonimnih izvora iz vlada određenih država, onda se takav razgovor vodi. To opet odražava želju Japana da što bolje služi interesima SAD, u ovom slučaju njenoj vojsci u azijsko-pacifičkom regionu, koja trenutno rešava svoje strateške zadatke", dodao je diplomata.

Ranije je japanski list "Sankei Šimbun" objavio da je američka vlada zatražila od Japana da razmesti rakete srednjeg dometa, koje Vašington planira da rasporedi, između ostalog, na japanskom arhipelagu. Prema pisanju lista, reč je o krstarećim raketama Tomahavk na kopnu sa dometom većim od 2.000 kilometara i hipersoničnim sistemima LRHV.

image