Rusija

Lavrov: Zapad promoviše formulu Zelenskog, u pitanju je sudbina miliona Rusa

Mir se ne može postići ni u jednom sukobu ako se ne poštuju prava nacionalnih manjina, što se posebno odnosi na Ukrajinu, gde je ruski oduvek bio maternji jezik za većinu stanovništva, kazao je šef ruske diplomatije
Lavrov: Zapad promoviše formulu Zelenskog, u pitanju je sudbina miliona Rusa© TANJUG/Russian Foreign Ministry Press Service

Ruska Federacija ceni svaki napor da se postigne pravedan i održiv mir u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"U vezi sa brojnim inicijativama o ukrajinskom rešenju, potvrđujemo da cenimo sve napore za postizanje pravednog i održivog mira. Mir se ne može postići ni u jednom sukobu ako se ne poštuju prava nacionalnih manjina, što se posebno odnosi na Ukrajinu, gde je ruski oduvek bio maternji jezik za većinu stanovništva", kazao je Lavrov za časopis "Meždunarodnaja žiznj".

Kako je naglasio šef ruske diplomatije, niko u Vašingtonu, Londonu, Parizu ili Briselu nije rekao ni reč o jasnom stavu i nameri kijevskog režima, koji stalno ističu da će zauzeti Krim, Donbas i druge ruske zemlje i da će uništiti sve rusko tamo.

Lavrov je podsetio da su zapadne zemlje usmerene isključivo na jednostrano promovisanje "formule mira ukrajinskog predsednika" bez uzimanja u obzir realnosti "na terenu" i interesa Rusije, ocenivši da Zapad treba da traži formulu o tome kako Kijev vidi situaciju Rusa u Ukrajini.

"Vidimo nove napore da se Zelenski istakne u međunarodnoj areni. Zašto zapadne zemlje ne traže od njega da javno predstavi svetskoj zajednici još jednu 'formulu' o tome kako sadašnji Kijev vidi situaciju Rusa i drugih nacionalnih manjina u svojoj zemlja nakon njihove navodne "pobede", za koju NATO i EU ne štede novac i oružje?", upitao je.

Prema njegovim rečima, svako kome Zapad nameće da promoviše "formulu Zelenskog" treba da shvati da je u pitanju sudbina miliona pripadnika ruskog naroda.

Globalni jug zainteresovan za rešavanje krize u Ukrajini

Šef ruske diplomatije je istakao da su afričke zemlje na samitu Rusija-Afrika, nedavno održanom u Sankt Peterburgu, pokazale interesovanje za razumevanje prirode krize u Ukrajini i perspektiva njenog prevazilaženja.

"Uverili smo se u činjenicu da su zemlje Globalnog juga zainteresovane za sveobuhvatno razumevanje prirode krize i izgleda za njeno prevazilaženje. Uverili smo se u toku brojnih diskusija i pregovora na drugom ruskom samitu u Sankt Peterburgu", naglasio je.

image