Rusija

Maloletnica nova optužena u slučaju atentata na Margaritu Simonjan, urednicu RT i "Rusija sevodnja"

Kako je precizirano, Anastasija (kako "Komersant" naziva devojku) trebalo je da se upozna sa migrantima i namami ih na napuštena mesta gde su ih članovi grupe napadali
Maloletnica nova optužena u slučaju atentata na Margaritu Simonjan, urednicu RT i "Rusija sevodnja"www.globallookpress.com © Evgeny Philippov/Global Look Press

U krivičnom predmetu o pripremanju pokušaja napada na glavnu urednicu medijske grupe "Rusija sevodnja" i RT Margaritu Simonjan, kao i na Kseniju Sobčak, pojavila se nova optužena, izvesna 16-godišnja Anastasija, piše "Komersant".

"Istražni organi su utvrdili da su neonacisti iz "Paragrafa" koristili 16-godišnju devojčicu za zločine za koje se terete", piše list.

Kako je precizirano, Anastasija (kako "Komersant" naziva devojku) trebalo je da se upozna sa migrantima i namami ih na napuštena mesta gde su ih članovi grupe napadali. Maloletnica je, prema pisanju lista, učestvovala u najmanje dva napada.

"Optuženi su postavili video snimke na svoj Telegram kanal, što je privuklo pažnju kako ukrajinskih bezbednosnih službi, koji su organizovali špijunažu novinara uz naknadu, tako i ruskih specijalnih službi", navodi list.

Margarita Simonjan, komentarišući na Telegramu moguću pojavu novog optuženog u ovom slučaju, zapitala se: Ne znam da li je moguće prevaspitati šesnaestogodišnjaka, ali pokušala bih".

Podsećamo, ruske specijalne službe su polovinom jula privele osumnjičene za organizovanje atentata na na glavnu urednicu medijske grupe "Rosija sevodnja" i RT, Margaritu Simonjan, kao i na Kseniju Sobčak. RT je dobio snimak iskaza Mihaila Balašova , osnivača neonacističke grupe "Paragraf 88" koja je sarađivala sa ukrajinskim službama na pripremi ubistva.

On je izjavio da je osnovao neonacističku organizaciju u koju je uvukao maloletne prijatelje da bi napadali migrante. Uskoro su ih kontaktirale ukrajinske službe. 

"Prvo su nam predložili da palimo relejne ormane, a posle su naručili ubistvo Margarite Simonjan i Ksenije Sobčak. Ja sam nadgledao adresu gde živi Margarita Simonjan, za šta sam dobio novac", rekao je Balašov, i dodao da je uhapšen kada je išao da preuzme oružje i novac za atentat.

 

image