Rusija

Ukrajinci priznali: Raketama "storm šedou" gađali mostove između Krima i Hersonske oblasti (FOTO)

Više od 20 hiljada stanovnika grada ostalo je bez snabdevanja gasom, rekao je saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo
Ukrajinci priznali: Raketama "storm šedou" gađali mostove između Krima i Hersonske oblasti (FOTO)© Tanjug/Russian National Antiterrorism Committee via AP

Ukrajinske snage gađale su Čongarski most, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i selo Čongar, raketama "storm šedou", pogođena je škola, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na Telegramu.

On je dodao da je saobraćaj i dalje povezan sa Krimom preko Čaplinke i Armjanska.

Oružane snage Ukrajine preuzele su danas odgovornost za raketne udare na mostove preko Čongarskog i Tonkijevog moreuza u Hersenskoj oblasti.

"Oko 15 časova, ukrajinske odbrambene snage su pogodile dva ključna komunikaciona pravca - mostove Čongarski i Genijski", navodi se u saopštenju Odeljenja za strateške komunikacije Oružanih snaga na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Saldo je naveo da su ukrajinske snage takođe izvele napad na most preko moreuza Tonki, koji povezuje grad Geničesk sa Arabatskom prevlakom.

Ispaljeno je 12 raketa, od kojih su devet oborili PVO sistemi. Jedna osoba je povređena.

Osim toga, u granatiranju je oštećen gasovod u blizini mosta, koji prolazi od Strelkovskog nalazišta do Geničeska.

"Više od 20 hiljada stanovnika grada ostalo je bez snabdevanja gasom", rekao je Saldo.

Most Čongar je pretrpeo najmanje jedan udarac, rekao je vršilac dužnosti guvernera, koji je na svom Telegram kanalu podelio slike o posledicama napada. Projektil je ostavio veliku rupu u popločavanju palube mosta, pokazuju slike.

Napad je oštetio seosku školu i pokidao lokalni gasovod, ostavljajući obližnji grad Geničesk bez snabdevanja, navodi Saldo. Oba mosta skoro da nisu korišćena za vojne potrebe i predstavljaju čisto civilnu infrastrukturu, naglasio je on.

Iako Saldo nije precizirao štetu koju je pretrpeo drugi most, neprovereni snimci koji kruže internetom sugerišu da se jedan od njegovih delova delimično srušio. Na snimcima se vidi gasovod koji prolazi pored mosta, oštećen i zapaljen.

image