Rusija

Polovina Rusa svoju državu smatra "svetskom silom", poraslo poverenje u državno rukovodstvo

Novo istraživanje je pokazalo sveopšti porast optimizma građana u pogledu budućnosti Rusije
Polovina Rusa svoju državu smatra "svetskom silom", poraslo poverenje u državno rukovodstvowww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Više Rusa nego ikada veruje da je njihova zemlja jedna od svetskih "velikih sila", pokazalo je istraživanje koje je sproveo "Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja".

Sociolozi su krajem juna anketirali oko 1.600 ljudi i izvestili da je svaki drugi ispitanik (50 odsto) rekao da Rusiju smatra velikom silom. Ovaj stav je u 2020. godini imalo 37 odsto ispitanika, a 2003. samo 12 odsto, podsetili su istraživači.

Nešto više od 25 odsto anketiranih reklo je da veruje da će njihova zemlja postati velika sila u narednih 15 do 20 godina, dok se 17 odsto ne slaže sa tom izjavom.

U izveštaju se navodi da su izgledi za razvoj zemlje postali jasniji, pri čemu 46 odsto ispitanika kaže da Rusija ima predvidljivu budućnost. Pre dve godine, 36 odsto anketiranih državljana Rusije je delilo to mišljenje.

"Stvar nije ograničena na rast poverenja u predvidljivost budućnosti. U protekle dve godine je porastao broj Rusa koji navode da mogu jasno da zamisle kakva će Rusija biti za pet godina", primetili su istraživači.

Prema rezultatima ankete, 42 odsto ispitanika je reklo da jasno razume kako će njihova zemlja izgledati u bliskoj budućnosti, u poređenju sa 28 odsto u 2021. godini. Pored toga, 72 odsto smatra da će se situacija u Rusiji značajno poboljšati u predstojećih osam do deset godina, dok je 25 odsto reklo da, kada je u pitanju njihova država, nema jasna očekivanja.

Istraživanje je pokazalo sveopšti porast optimizma u pogledu budućnosti Rusije i uverenja da državno rukovodstvo ima dugoročnu strategiju. Udeo onih koji veruju predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi da će da usmere Rusiju u pravom smeru porastao je sa 40 odsto na 57 odsto u poslednje dve godine, dok je broj onih sa suprotnim stavom u najnovijoj anketi opao na 21 odsto sa 29 odsto u 2021. godini.

image